Patikslino Rusijos erdvėlaivio nukritimo laiką

Nevaldoma Rusijos kosminė kapsulė „Progress M-27M“, turėjusi pristatyti krovinį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), atmosferą turėtų pasiekti ateinančią savaitę. Nesėkminga misija Rusijai kainuos beveik 2,6 mlrd. rublių (46 mln. eurų).

Anot V.Solovjovo, erdvėlaivis turėtų sudegti kritimo metu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Anot V.Solovjovo, erdvėlaivis turėtų sudegti kritimo metu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 11:02 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:41 AM

Rusijos TKS sektoriaus skrydžių vadovas Vladimiras Solovjovas teigia, kad erdvėlaivis turėtų sudegti kritimo metu: „Leidimosi trajektorija rodo, kad struktūriniai erdvėlaivio elementai nepasieks Žemės paviršiaus.“

Nesudegusios kosminės šiukšlės, anot jo, turėtų nukristi gegužės 5–7 dienomis, tačiau ekspertai dar mažiausiai dvi dienas negalės tiksliai pasakyti, kur jos nukris. Šiuo metu „Progress“ skrieja maždaug 190 km aukštyje virš Žemės.

Kosminė kapsulė yra 7 metrų ilgio, ji TKS dirbantiems astronautams gabeno 2,5 tonos svorio krovinį – maisto, vandens, degalų, įvairios įrangos.

Ryšio su ja nepavyko užmegzti nuo antradienio, kuomet ji buvo iškelta į kosmosą. Specialistų teigimu, skrisdama ji nevaldomai sukasi ir kas 5 sekundes apsisuka aplink savo ašį.

Sekti kosminės kapsulės judėjimą galite tinklalapiuose „Satflare„ ir „N2yo„.

Anksčiau buvo skelbta, kad kapsulė atmosferą turėtų pasiekti gegužės 7–11 dienomis. Simboliška tai, kad kapsulė į TKS skraidino Pergalės dienai paminėti skirtą vėliavą – kopiją tos, kuri 1945-aisiais buvo iškelta Berlyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.