Pro Žemę praskriejo 4,3 trilijonų eurų vertės asteroidas

Šiąnakt po vidurnakčio, apie 1:30 val. Lietuvos laiku, pro Žemę praskriejo sunkiai suvokiamos vertės asteroidas 2011 UW-158 – jo skrydis buvo transliuojamas tiesiogiai internetu iš observatorijos Kanarų salose. Kosminė uola atkreipė asteroidų kasybos bendrovės „Planetary Resources“ dėmesį – ir tikrai ne šiaip sau.

Kosminė uola atkreipė asteroidų kasybos bendrovės „Planetary Resources“ dėmesį – ir tikrai ne šiaip sau.<br>123rf nuotr.
Kosminė uola atkreipė asteroidų kasybos bendrovės „Planetary Resources“ dėmesį – ir tikrai ne šiaip sau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jul 20, 2015, 3:57 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:06 AM

Pasirodo, šis asteroidas turi maždaug 100 mln. tonų svorio branduolį, kuris sudarytas iš platinos. Bendrovė tikisi ateityje šį asteroidą eksploatuoti.

Asteroidas 2011 UW-158 pro Žemę praskriejo 2,4 mln. atstumu, t.y. 30 kartų arčiau nei artimiausia planeta, bet 6 kartus toliau už Mėnulį. Nors asteroidas yra mažesnio nei 1 kilometro skersmens, jis – neįsivaizduojamai vertingas, mat jo branduolyje preliminariais vertinimais slypi apie 100 mln. tonų platinos.

Tai išties netikėta ir neįprasta šio kosminio svečio ypatybė. Asteroidų kasybos bendrovė „Planet Resources“ tokius asteroidus vadina X tipo asteroidais. Didžioji dalis tų milžiniškų asteroidų buvo sunaikinti ankstyvoje Saulės sistemos jaunystėje per gausius kosminių kūnų susidūrimus – kosminėje erdvėje likdavo skrieti tik metaliniai tų sumaitotų asteroidų branduoliai.

„Planetary Resources“ vakar iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) paleido bandomąjį asteroidų kasybos zondą. Jis pradėjo 90 parų misiją, kurios metu bus testuojama zondo programinė įranga ir valdymo sistemos. Bendrovė tikisi kada nors panašų zondą nusiųsti į atokesnius Saulės sistemos regionus, kad šis išžvalgytų, kokių išteklių turtingi yra kai kurie netoli Žemės praskriejantys asteroidai.

Zondas „Arkyd 3 Reflight“ (A3R) testuos įrangą, kurią „Planetary Resources“ tikisi ateityje panaudoti vandens gavybos iš asteroidų procesuose. Esminis įmonės siekis – rasti asteroiduose vandens ledo, kadangi vanduo gali būti suskaidytas į vandenilį ir deguonį, o tai – raketinis kuras, sudarysiantis sąlygas ateityje kosminiams aparatams darbuotis ilgesnės trukmės tyrimų misijose ieškant brangiųjų metalų išteklių.

A3R gręžimo darbų nevykdys – tik testuos skrydžio įrangą ypač atšiauriomis atviro kosmoso sąlygomis.

„Tai – dar vienas labai svarbus žingsnis ilgame kelyje į vertingų asteroidų eksploatavimą, – kalbėjo vienas iš „Planetary Resources“ įkūrėjų ir vadovų Peteris H. Diamandis. – Mūsų bendrovė kuria technologijas, kurios įgalins žmoniją sukurti užplanetinę ekonomiką, o tai iš esmės pakeis gyvenimą čia, Žemėje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.