Rusijos erdvėlaivis atskraidino į TKS tris naujus įgulos narius

Rusijos erdvėlaivis, skraidinantis tris astronautus iš Rusijos, Japonijos ir JAV, ketvirtadienį susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), praėjus mažiau negu šešioms valandoms po sėkmingo raketos starto, parodė NASA televizija.

„Yra kontaktas“, – paskelbė NASA televizijos pranešėjas, kai TKS ir erdvėlaivis skriejo virš Ekvadoro, 402 km aukštyje virš Ramiojo vandenyno.<br>123rf nuotr.
„Yra kontaktas“, – paskelbė NASA televizijos pranešėjas, kai TKS ir erdvėlaivis skriejo virš Ekvadoro, 402 km aukštyje virš Ramiojo vandenyno.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2015, 9:48 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 1:52 PM

Erdvėlaivį „Sojuz TMA-17M“, kuriame buvo rusas kosmonautas Olegas Kononenka, JAV astronautas Kjellas Lindgrenas (Čelas Lindgrenas) ir japonas Kimiya Yui (Kimija Jujis), nešanti raketa riaumodama pakilo į padangę iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstano stepėse trečiadienį 21 val. 2 min. Grinvičo (ketvirtadienį 0 val. 2 min. Lietuvos) laiku.

Priartėjęs iki maždaug 350 metrų nuo orbitinės stoties, erdvėlaivis pradėjo manevruoti ir susijungė su TKS 2 val. 46 min. Grinvičo (5 val. 46 min. Lietuvos) laiku.

„Yra kontaktas“, – paskelbė NASA televizijos pranešėjas, kai TKS ir erdvėlaivis skriejo virš Ekvadoro, 402 km aukštyje virš Ramiojo vandenyno.

Viena „Sojuz“ saulės baterijų plokštė neišsiskleidė laiku, bet tai nepaveikė skrydžio programos, nes erdvėlaiviui pakako kitų baterijų tiekiamos energijos, nurodė JAV kosminė agentūra.

Mokslininkai ir kosmoso entuziastai visame pasaulyje įdėmiai stebėjo šį skrydį su šiokiu tokiu nerimu, nes ta misija buvo atidėta dviem mėnesiams dėl ankstesnio nesėkmingo Rusijos raketos starto.

Rusija gegužę buvo priversta sustabdyti visus kosminius skrydžius, kai nepilotuojama krovininė kapsulė „Progress“, turėjusi nugabenti atsargų į TKS, balandžio pabaigoje nepasiekė numatytos orbitos ir nukrito ant Žemės.

Pasmerkta kapsulė prarado ryšį su Žeme ir sudegė atmosferoje. Ta nesėkmė, dėl kurios Rusija kaltino raketos „Sojuz“ gedimą, taip pat privertė TKS įgulos astronautus ilgiau negu planuota pasilikti orbitoje.

Erdvėlaiviai „Sojuz“, kurie buvo Sovietų Sąjungos ir Rusijos kosminės programos „darbinis arkliukas“ nuo Šaltojo karo laikų, tebėra naudojami pilotuojamiems ir bepiločiams skrydžiams.

Prieš startą trys įgulos nariai susitiko su 81 metų kosmonautu Aleksejumi Leonovu – pirmuoju į atvirą kosmosą išėjusiu žmogumi ir vienu iš bendros JAV bei Sovietų Sąjungos kosminės misijos „Apollo“ – „Sojuz“ vadų.

Sovietų Sąjungos, kuri 1961 metais pirmoji pasiuntė žmogų į kosmosą, o ketveriais metais anksčiau iškėlė į orbitą pirmąjį kosminį palydovą „Sputnik“, kosminė programa tebekelia didelį nacionalinį pasididžiavimą Rusijos žmonėms.

Tačiau per kelerius pastaruosius metus Rusija patyrė virtinę skaudžių nesėkmių, ypač kai prarado kelis brangius palydovus ir krovinines kapsules, turėjusias nugabenti atsargų į TKS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.