JAV astronautai išliks visiškai priklausomi nuo Rusijos

„Štai ką jūs privertėte mane padaryti.“ Taip galima suprasti pagrindinę laiško, kurį Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas Charlesas Boldenas nusiuntė JAV Kongresui, mintį. O privertė nei daug, nei mažai – tik sumokėti apie 490 mln. dolerių Rusijai, kad toji dar bent iki 2019 m. sutiktų pavėžėti JAV astronautus iki kosminės stoties. Kitaip matytų jie kosmosą tik per teleskopą.

Taigi birželio 11 d. Terry Virtsas tikrai netapo vienu paskutinių JAV astronautų, kurie kilo ir tūpė Kazachstane, o iškilmingoms nuotraukoms pozavo prie Lenino paminklo.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Taigi birželio 11 d. Terry Virtsas tikrai netapo vienu paskutinių JAV astronautų, kurie kilo ir tūpė Kazachstane, o iškilmingoms nuotraukoms pozavo prie Lenino paminklo.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 6, 2015, 12:16 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:50 PM

Jau nuo 2011 m., kai buvo nutraukta kosminio kelto programa, NASA moka Rusijai, kad ta savo laivais „Sojuz“ nugabentų JAV astronautus iki kosminės stoties. Kol klestėjo draugystė ir supratimas, tai atrodė taupu ir protinga. Po Krymo tai protinga nebeatrodo niekam.

Dėl to buvo nuspręsta, kad nuo 2017 m. JAV astronautai į kosmosą skraidys be persėdimo Rusijoje. NASA pasirašė sutartį su dviem komercinius kosminius skrydžius vykdyti besiruošiančiomis bendrovėmis – „Boeing“ ir „SpaceX“, kurios apsiėmė JAV astronautus į kosmosą kelti amerikietiškomis raketomis ir iš JAV teritorijos. Tam jau įkurta komercinės įgulos programa, ruošiami žmonės.

Tad kodėl buvęs astronautas Ch.Boldemas rašo JAV Kongresui tokį laišką?

„Noriu jums pranešti, kad siekdama užtikrinti įgulos pristatymą į kosminę stotį NASA dar kartą atnaujino dabartinį transportavimo paslaugų kontraktą su Rusijos vyriausybe. Pagal atnaujintos sutarties sąlygas JAV mokesčių mokėtojams šios paslaugos kainuos apie 490 mln. dolerių.“

Viskas dėl to, kad Kongresas nutarė pataupyti ir sumažino programos finansavimą. Jei toks sprendimas ir liks, NASA nebegalės vykdyti sutartyse su dviem kompanijomis numatytų įsipareigojimų ir reali skrydžių pradžia gali nusikelti į neapibrėžtą ateitį.

Ch.Boldenas ir kiti NASA pareigūnai nuolat tvirtina, kad norint, jog programa vyktų laiku, NASA privalo gauti visą prašytą 2016 m. finansavimą – 1,2 mlrd. dolerių. Tačiau po svarstymų Senate skiriama suma sumažinta iki 900 mln. dolerių.

„Nuoširdžiai tikiu, kad visi sutinkate, jog galingiausia pasaulio valstybė neturėtų priklausyti nuo kitų, kad nuskraidintų savo žmones į kosmosą. Raginu Kongresą suteikti visą finansavimą, būtiną mūsų komercinės įgulos programai 2016 m., kad ateity nebesusidurtume su tokia bėda“, – sako Ch.Boldenas.

Deja, girdint, kaip kai kurie Kongreso nariai kritikuoja agentūros vykdomas mokslo programas Žemėje – jų teigimu, NASA privalo susitelkti tik į kosmoso tyrimus – finansavimo didinimas atrodo mažai įtikėtinas. Tad kol kas galingiausios valstybės astronautams teks vėl užsipirkti bilietėlių iki kosmoso iš rusų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.