Nepraleiskite: šią savaitę – įspūdingas meteorų lietus

Jei turite neišsipildžiusių norų, pasiruoškite sąrašą: artimiausiomis naktimis „krentančių žvaigždžių“ bus apstu. Perseidų meteorų lietus tęsis iki pat savaitgalio, o piko metu galima tikėtis išvysti iki 100 meteorų per valandą.

Stebint krentančius meteorus svarbiausia, kad dangus būtų giedras ir netrukdytų miestų šviesos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stebint krentančius meteorus svarbiausia, kad dangus būtų giedras ir netrukdytų miestų šviesos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 12:15 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 6:52 AM

NASA specialistų teigimu, piką šiųmetis perseidų lietus pasieks rugpjūčio 12–13 d., taigi įspūdingiausia turėtų būti trečiadienio ir ketvirtadienio naktimis. Svarbiausia, kad dangus būtų giedras ir netrukdytų miestų šviesos. 

Anot meteorologų, naktį į ketvirtadienį daugelyje Lietuvos rajonų numatomi lietūs. Tačiau trečiadienio ir penktadienio naktimis turėtų būti giedra, tuomet meteorų lietus bus ne mažiau įspūdingas. 

Apskritai, gerokai daugiau nei įprasta „krentančių žvaigždžių“ galite tikėtis visą šią savaitę – jei ne šimtas, tai bent iki 50 meteorų per valandą nukristi turėtų tiek šiąnakt, tiek savaitgalį. 

Beje, šįmet dangaus stebėtojams pasisekė: perseidų piko metu bus mėnulio jaunaties fazė, taigi palydovas netrukdys grožėtis reginiu.

Astronomai primena, kad akims gali prireikti iki 20 minučių priprasti prie tamsos, o telefono ar planšetės ekranas pratintis tikrai nepadeda.

Susiruošus stebėti meteorų lietų, tai patartina daryti bent valandą, nes jie dažnai pasirodo gūsiais – per kelias minutes jų gali nukristi net keliolika, o kitą sykį per keliolika minučių pasirodo vos vienas-kitas.

Taip pat patariama susirasti vietą, iš kurios matysite visą dangų – nors meteorų lietūs skrieja iš tam tikro taško (pvz., perseidai – iš Persėjo žvaigždyno), jie lekia skirtingomis kryptimis ir gali sužibėti bet kurioje dangaus vietoje.

Primename, kad kasmet, maždaug nuo liepos 17 iki rugpjūčio 24 dienos, mūsų planeta kerta Swift-Tuttle kometos (perseidų meteorų lietaus šaltinio) orbitą. Šios kometos nuolaužos užteršia kometos orbitą, bet į kometos dalelių tirštumą įskriejame tik po pirmosios rugpjūčio savaitės.

Swift-Tuttle kometos nuolaužos žiebia į Žemės aukštesniąją atmosferą maždaug 210 000 kilometrų per valandą greičiu, nušviesdamos naktį greitai judančiais perseidais. Jei mūsų planeta kerta neįprastai tankią meteoroidų santalką – kometos nuolaužas, matome daugiau meteorų.

Swift-Tuttle kometos orbita pasiekia Plutono orbitos išorę ir Žemės orbitos vidų, kai būna arčiausiai Saulės. Jos apsisukimo apie mūsų šviesulį periodas – maždaug 133 metai. Kaskart kometai praskriejant vidinę Saulės sistemą, žvaigždės šiluma sušildo ir suminkština kometos ledą, papildydama orbitos srautą nauja kometos medžiaga. Swift-Tuttle kometa pastarąjį kartą perihelį pasiekė 1992 gruodį ir vėl ten atsidurs 2126 metų liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.