Studentišką miestą garsina mėnuleigių kūrėjai

Lenkijos miestas Žešuvas tapo pats studentiškiausias visoje ES. Čia gyvena 186 tūkst. gyventojų, iš kurių daugiau nei 60 tūkst. – kas trečias – yra studentas, besimokantis vienoje iš septynių aukštųjų mokyklų.

Žešuvo vilionėmis čia studijuoti domisi daugybė jaunuolių iš užsienio, o vietos studentų sukurtas mėnuleigis JAV buvo pripažintas geriausiu pasaulyje.
Žešuvo vilionėmis čia studijuoti domisi daugybė jaunuolių iš užsienio, o vietos studentų sukurtas mėnuleigis JAV buvo pripažintas geriausiu pasaulyje.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2015-08-14 19:42, atnaujinta 2017-10-20 13:57

Nuo sostinės Varšuvos 300 kilometrų nutolęs Žešuvas vis dėlto labiausiai didžiuojasi ne studentų gausybe, o jų parengimo kokybe. Čia rengiamus aeronautikos ir informatikos specialistus solidžiausios vietos bei užsienio kompanijos vilioja dar nebaigusius mokslų.

Prieš mėnesį JAV vykusiose mėnuleigių varžybose pačiu geriausiu pasaulyje buvo pripažintas Žešuvo politechnikos instituto studentų sukonstruotas modelis „Legendary III“.

Prieš metus žešuviečiai tame konkurse buvo užėmę trečiąją, o užpernai – šeštąją vietą.

Pritraukė pramonės milžinus

Žinia, kad prie pasienio su Ukraina esančio nedidelio Lenkijos miesto studentai nugalėjo 43 konkurentus, ekspertų netgi nenustebino.

Mat Pakarpatės vaivadija, kurios sostinė ir yra Žešuvas, tiek tarpukariu, tiek jau po Antrojo pasaulinio karo buvo aviacijos pramonės centras Lenkijoje. Fabrikuose Žešuve, Melece, Svidnike buvo gaminami ir remontuojami lėktuvai bei sraigtasparniai.

Tarptautinių koncernų dėmesį šis regionas atkreipė prieš 12 metų, kai čia buvo įkurta ekonominė zona – Aviacijos slėnis.

Investicijoms suteiktos lengvatos priviliojo Europos ir JAV aviacijos pramonės milžinus, kurie čia įkūrė antrines kompanijas, o į lenkiškas investavo.

Aviacijos slėnyje jau veikia daugiau nei 100 bendrovių, kuriose dirba 23 tūkst. inžinierių ir technikų. Žešuvo politechnikos instituto studentus kviečiasi ne tik šios kompanijos, bet ir užsienyje veikiantys aviacijos koncernai bei mokslo centrai.

Efektyviai naudoja ES lėšas

Siekdamas užtikrinti aukšto lygio studijas, Žešuvo politechnikos institutas vienintelis Lenkijoje įtraukė taisyklę, kad per egzaminą susikirtęs studentas jį perlaikyti gali tik po metų.

Anot prorektoriaus Adamo Marcinico, tai privertė įstaigos auklėtinius nuo pat įstojimo į institutą uoliai studijuoti. Todėl jie labai vertinami ir lengvai randa darbą.

Žešuvas garsėja ir tuo, kad yra efektyviausiai ES fondus panaudojantis Lenkijos miestas. Be to, jis pirmauja ekologiškumo ir patogumo gyventi reitinguose.

Dėl to čia gyventojų ne mažėja, o daugėja – darbo ieškoti atvykstama net iš kitų vaivadijų.

Vienu miesto sėkmės kalvių yra vadinamas jau ketvirtą kadenciją Žešuvą valdantis meras. 75 metų Tadeuszas Ferencas šiemet buvo išrinktas geriausiu meru Lenkijoje.

Seimūno karjerą dėl mero pareigų metęs T.Ferencas išgarsėjo tuo, kad neleido privatizuoti komunalinių Žešuvo įmonių. Dėl to čia paslaugų kainos gyventojams išliko vienos mažiausių šalyje.

Tokį sprendimą meras priėmė nuvykęs į Vokietijos miestą Bylefeldą ir sužinojęs, kad čia pirmenybė teikiama merijos komunalinėms įmonėms.

Atstatė požeminę gatvę

T.Ferencas Žešuve itin populiarus ir kiekvienus rinkimus laimi daugiau nei solidžia persvara, nes išskirtinį dėmesį skiria ne tik studentams ar verslininkams, bet ir miesto gražinimui.

Žešuvo želdintojams nurodyta mokytis iš kolegų Vienoje. Šiukšliadėžės buvo išpieštos gėlėmis – kaip Dubajuje.

Iš Šanchajaus pasiskolinus idėją pėsčiųjų sankryžą perkelti į orą buvo pastatyta pirmoji Lenkijoje apvali perėja, kuri yra pakelta virš gatvės.

Privačios Teisės ir administravimo aukštosios mokyklos auditorijas šildo saulės kolektorių, kurie įrengti ant pastato sienų, surenkama energija.

Galiausiai Žešuvo archeologams buvo nurodyta atstatyti viduramžiais egzistavusią požeminę rūsių gatvę. Ji dabar tęsiasi beveik 400 metrų ir yra tapusi originaliu turistų traukos objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas