Saulės paviršiuje užfiksuotas 7 Žemių dydžio „Eifelio bokštas“

Švedų astrofotografas Göranas Strandas nukreipė savo teleskopą į Saulę ir jos paviršiuje užfiksavo kai ką neįtikėtino – į Eifelio bokštą labai panašų plazmos protuberantą. Nors fotografijoje šis Eifelio bokštas atrodo kaip bereikšmis Saulės spygliukas, iš tikrųjų jis yra 7 Žemių dydžio.

Plazmos liežuvis buvo 7 Žemių dydžio.<br>Göran Strand nuotr.
Plazmos liežuvis buvo 7 Žemių dydžio.<br>Göran Strand nuotr.
Plazmos liežuvis buvo 7 Žemių dydžio.<br>Göran Strand nuotr.
Plazmos liežuvis buvo 7 Žemių dydžio.<br>Göran Strand nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Technologijos.lt

Aug 19, 2015, 4:36 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 11:00 PM

„Didžiulį Saulės plazmos protuberantą pastebėjau net ir pro mažojo 50 mm teleskopo objektyvą – vaizdas buvo nuostabus, – pasakoja unikalaus kadro autorius. – Tada į jį nukreipiau savo didesnįjį specialiai Saulės stebėjimams skirtą 80 mm teleskopą „Lunt“ ir nustebau – plazmos pliūpsnis pasirodė labai panašus į Paryžiaus simbolį Eifelio bokštą.“

Prie specialaus Saulės stebėjimo teleskopo prijungęs „Point Grey Grasshopper 3“ fotokamerą, švedas iš viso nufotografavo apie 1 tūkst. kadrų, o iš 300 geriausių sudėliojo šį kvapą gniaužiantį Saulės portretą. Galiausiai jame įkomponavo ir Žemę – kad būtų paprasčiau suvokti tikrąjį Saulės protuberanto dydį. Plazmos liežuvis buvo 7 Žemių dydžio.

Protuberantai – didžiuliai įmagnetintos plazmos dariniai, išsiveržiantys iš Saulės chromosferos į Saulės vainiką. Nors vainike plazmos temperatūra gali siekti milijoną laipsnių pagal Celsijų, protuberantų plazmos temperatūra būna ir šimtus kartų žemesnė. Kaip tik todėl šie plazmos liežuviai gana gerai matomi Saulės vainiko fone, stebint pro specialią įrangą.

Priminsime, kad žiūrėti į Saulę pro teleskopą galima tik naudojant specialius filtrus – žiūrėjimas į Saulę pro teleskopą be filtro išdegins akis ir jūs tiesiog apaksite.

Kadangi Saulėje gausu vandenilio jonų, astronomai dažnai naudoja alfa vandenilio filtrus – pro juos plazmos liežuviai matomi ypač ryškiai ir detaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.