NASA įvertino pranašystę apie milžiniško asteroido smūgį rugsėjį

Internete pastaruoju metu didelio susidomėjimo sulaukė straipsniai apie Žemei gresiančią katastrofą: neva antroje rugsėjo pusėje į mūsų planetą rėšis milžiniškas asteroidas ar kometa. NASA tai vadina pramanu – mokslininkai tikina, kad Žemei artimiausiu metu negrasina joks stambus kosminis kūnas.

NASA specialistai užtikrino, kad joks asteroidas Žemės link neskrieja ir, tuo labiau, į mūsų planetą nesirėš.<br>123rf nuotr.
NASA specialistai užtikrino, kad joks asteroidas Žemės link neskrieja ir, tuo labiau, į mūsų planetą nesirėš.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-21 10:45, atnaujinta 2017-10-19 16:35

Beje, jau gąsdinančiuose straipsniuose stinga logikos. Teigiama, kad 4 km skersmens kosminis kūnas rėšis į Puerto Riką ir sukels katastrofas apylinkėse – JAV, Meksikoje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Ir nors gąsdintojai nurodo tikslų nelaimės epicentrą, jie nėra tikri, kada tai įvyks: esą to galima tikėtis kažkada tarp rugsėjo 15 ir 28 dienos.

Kiekvienas astronomijos mėgėjas supranta: jei nežinai tikslaus smūgio laiko, apie vietą nėra ko kalbėti – juk Žemė sukasi ir juda orbitoje.

Gandų skleidėjai remiasi pranašu prisistatančio Efraino Rodriguezo pareiškimais: šis teigia dar 2010 metais nusiuntęs laišką NASA ir įspėjęs apie asteroido smūgį 2015-aisiais. Anuomet apie tai mažai kalbėta, o artėjant „pranašystės“ datai pasipylė gąsdinantys vaizdo įrašai, žinutės tinklaraščiuose ir kt.

Atsižvelgdami į kilusį šurmulį, NASA specialistai nusprendė nuraminti visuomenę: jie užtikrino, kad joks asteroidas Žemės link neskrieja ir, tuo labiau, į mūsų planetą nesirėš.

„Nėra jokio mokslinio pagrindo – bent jau paremto įrodymais, – kad asteroidas ar kitas kosminis objektas rėšis į Žemę tomis dienomis. Jei egzistuotų pakankamai didelis objektas, kuris galėtų sukelti tokio masto žalą rugsėjį, mes apie jį jau žinotume“, – patikino NASA Žemei artimų objektų (NEO) programos vadovas Paulas Chodas.

NEO programos specialistų duomenimis, tikimybė, kad per artimiausius šimtą metų į Žemę rėšis stambus (didesnis nei 2 km skersmens) kosminis kūnas, yra 0,01 proc. Pabrėžiama, kad iki šiol užfiksuoti stambūs objektai, kurių skriejimo trajektorija kertasi su Žemės orbita, mūsų planetai pavojaus artimiausią šimtmetį nekels.

Didelių asteroidų smūgiai į Žemę yra ganėtinai reti – paskutinis toks įvykis užfiksuotas prieš 107 metus, kuomet 90–190 metrų skersmens kosminis luitas išguldė 2 tūkst. kvadratinių kilometrų miško Sibire, Tunguskoje.

Parengta pagal Space.com ir Iflscience.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.