Mokslininkai apstulbo: Plutone – užšalę ežerai ir žydras dangus

Plutono padangė veikiausiai yra žydra, o jo paviršiuje plyti raudoni vandens ledo ežerai, rodo naujausi duomenys, gauti ketvirtadienį iš JAV kosmoso agentūros NASA kibernetinio zondo „New Horizons“, kuris liepą atliko istorinį praskridimą šalia tos mažytės planetos.

NASA paviešino nuotrauką, kuriame matoma Plutoną gaubianti žydra migla, nufotografuota „New Horizons“ kameromis.<br>NASA nuotr.
NASA paviešino nuotrauką, kuriame matoma Plutoną gaubianti žydra migla, nufotografuota „New Horizons“ kameromis.<br>NASA nuotr.
Vietos, kuriose aptikta vandens ledo, pažymėtos melsvai.<br>NASA nuotr.
Vietos, kuriose aptikta vandens ledo, pažymėtos melsvai.<br>NASA nuotr.
Plutonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Plutonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Plutonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Plutonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 4:50 AM

Plutonas, skriejantis tolimoje Kuiperio juostoje – šaltame Saulės sistemos pakraštyje už Neptūno orbitos, kur taip pat susitelkę daug kometų ir asteroidų, pirmąkart buvo stebimas iš taip arti.

„Kas būtų tikėjęsis mėlyno dangaus Kuiperio juostoje? Jis žavus“, – sakė „New Horizons“ mokslo programos vyriausiasis tyrėjas Alanas Sternas, dirbantis Pietvakarių tyrimų institute (SwRI), įsikūrusiame Kolorado mieste Boulderyje.

Paskelbusi šį pranešimą NASA taip pat paviešino nuotrauką, kuriame matoma Plutoną gaubianti žydra migla, nufotografuota „New Horizons“ kameromis.

Žemėje dangaus žydrą spalvą labiausiai lemia atmosferos azoto molekulės.

„Panašu, kad Plutone esama stambesnių, bet vis tiek labai mažų į suodžius panašių dalelių, kurias vadiname tolinais“, – sakė mokslo komandos narė Carly Howett, taip pat dirbanti SwRI.

NASA nurodė, kad antras reikšmingas atradimas, padarytas analizuojant „New Horizons“ atsiųstus vėliausius duomenis – tai, jog Plutono paviršiuje esama daug nedidelių atvirų sušalusio vandens masyvų.

Naudodami vieną iš „New Horizons“ prietaisų – spektrinės sudėties analizatorių – mokslininkai sugebėjo sudaryti žemėlapį, atvaizduojantį, kaip vandens ledas yra paplitęs įvairiose šios planetos paviršiaus srityse.

„Dideliuose Plutono plotuose nesimato atviro vandens ledo, – sakė mokslininkų grupės narys Jasonas Cookas, kuris taip pat yra SwRI darbuotojas. – Bet jis tikriausiai yra paslėptas kitokio, lakesnių medžiagų ledo didžiojoje planetos dalyje.“

„Suprasti, kodėl vanduo pasirodo būtent tose vietose, kur jis yra, o ne kitur, yra iššūkis, kurio dabar imamės“, – aiškino jis.

Vietos, kuriose esama daugiausiai vandens ledo, naujausiose spalvotose Plutono nuotraukose atrodo ryškiai raudonos.

„Man keista, kad tas vandens ledas toks raudonas“, – sakė mokslininkų komandos narė Silvia Protopapa, dirbanti Merilando universitete, įsikūrusiame Koledž Parko mieste.

„Kol kas nesuprantame ryšio tarp vandens ledo ir spalvą suteikiančių rausvų tolinų Plutono paviršiuje“, – pažymėjo ji.

Mokslininkai anksčiau pranešė pastebėję Plutono paviršiuje tekančių sušalusio azoto ledynų.

Liepos 14 dieną „New Horizons“ – maždaug pianino dydžio kosminis aparatas, varomas branduolinės energijos, tapo pirmuoju kosminiu zondu, praskridusiu arti Plutono. Jis toliau siųs duomenis į Žemę iki ateinančių metų pabaigos.

NASA nurodė, kad zondas skrieja tolyn ir kad jo būklė gera. Dabar jis yra už maždaug 5 mlrd. km nuo Žemės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.