NASA nebeslepia: Marse apgyvendins žmones

JAV kosmoso agentūra NASA paviešino detalią ataskaitą, kurioje atskleidžia, kad per kelis artimiausius dešimtmečius planuoja nusiųsti pirmuosius žmones į Marsą. Maža to, tai nebus trumpalaikė misija: kaimyninėje planetoje žmones planuojama apgyvendinti.

NASA nurodo, kad pagrindinis misijos tikslas – pasiekti, jog Marso gyventojai būtų nepriklausomi nuo Žemės.<br>NASA/Pat Rawlings iliustr.
NASA nurodo, kad pagrindinis misijos tikslas – pasiekti, jog Marso gyventojai būtų nepriklausomi nuo Žemės.<br>NASA/Pat Rawlings iliustr.
Agentūra šio tikslo siekimą išskirstė į tris etapus.<br>NASA iliustr.
Agentūra šio tikslo siekimą išskirstė į tris etapus.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 13, 2015, 11:04 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 10:38 AM

Ataskaitoje, kurią sudaro 36 puslapiai, paaiškinama, kokių technologijų ir infrastruktūros reikės norint tai įgyvendinti. NASA nurodo, kad pagrindinis misijos tikslas – pasiekti, jog Marso gyventojai būtų nepriklausomi nuo Žemės. Kitaip sakant, į šią planetą nusiųsti žmonės joje ir apsigyvens.

„Mes keliaujame į Marsą. Per kelis artimiausius dešimtmečius NASA atliks žingsnius, kurie leis įkurti tvarią žmonių gyvenvietę už Žemės ribų – ne tiesiog aplankyti, bet pasilikti“, – rašoma NASA ataskaitoje.

Agentūra šio tikslo siekimą išskirstė į tris etapus. 

Pirma, kosmoso tyrimai. Jie šiuo metu jau atliekami Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), pavyzdžiui, 3D spausdintuvų, gyvybės palaikymo sistemų bandymai kosmose. Taip pat siekiama išsiaiškinti, kokį poveikį žmogaus organizmui turi ilgalaikis buvimas kosmose – tokį eksperimentą atlieka astronautas Scottas Kelly ir kosmonautas Mikhailas Kornienko.

Antra, pasiruošimas kelionei į Marsą. Agentūra jau gamina raketą „Space Launch System“ ir erdvėlaivį „Orion“, kurie turi nugabenti žmones į kaimyninę planetą ir grąžinti namo. Per artimiausią penkmetį numatoma atlikti pirmuosius šios įrangos bandymus, vėliau NASA planuoja nusiųsti žmones į asteroidą. Visa tai vyks Žemės apylinkėse, taigi astronautai galės gauti pagalbą iš Žemės arba skubiai į ją grįžti.

Galiausiai – veikla, atliekama be įsikišimo iš Žemės, kitaip sakant, pirmieji žmonių skrydžiai Marso link ir į pačią planetą. Juos numatoma atlikti po 15–25 metų. Pirmiausia, ko gero, žmonės bus siunčiami į Marso orbitą arba aplankys vieną iš šios planetos mėnulių, vėliau – leisis ant planetos paviršiaus.

„Nugabenę žmones į Marsą galėsime pasiekti tokį mokslo ir technologijų progresą, apie kurį su dabartiniais marsaeigiais galime tik pasvajoti“, – rašoma agentūros ataskaitoje.

NASA pabrėžia, kad šiuos tikslus tikimasi pasiekti kartu su kitų šalių kosmoso agentūromis. Europos kosmoso agentūra ESA jau bendradarbiauja kuriant „Orion“ erdvėlaivį, o ateityje tikimasi įtraukti ir kitas šalis (Japoniją, Indiją, galbūt net Rusiją ar Kiniją).

Ar tokia kelionė išties įvyks, labai priklauso nuo finansavimo. Šiuo metu tokiems tyrimams NASA gauna apie 4 mlrd. dolerių per metus, o ateityje nutraukus TKS veiklą atsilaisvintų dar apie 4 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.