Plutono mįslė: ką slepia raudonas ledas?

Praėjus trims mėnesiams nuo to laiko, kai amerikiečių zondas „New Horizons“ pirmąkart žmonijos istorijoje praskriejo pro Plutoną, mokslininkai sulaukia vis įdomesnės informacijos apie šią nykštukinę planetą.

„New Horizons“ parodė, kad Plutonas – daugiaspalvė nykštukinė planeta su savo kalnais, kopomis, azoto ledo teritorijomis ar slėniais, kurie galbūt susiformavo dėl skysto vandens.<br>NASA nuotr.
„New Horizons“ parodė, kad Plutonas – daugiaspalvė nykštukinė planeta su savo kalnais, kopomis, azoto ledo teritorijomis ar slėniais, kurie galbūt susiformavo dėl skysto vandens.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simonas Bendžius, LRT RADIJO laida „Pasaulio laikas“, LRT.lt

2015-10-27 09:34, atnaujinta 2017-10-07 15:10

Štai neseniai pirmąkart publikuoti rimti NASA tyrimų duomenys parodė, kad Plutono geologija – išskirtinė visoje Saulės sistemoje: ten yra raudono vandens ledo, o Plutono gyventojai, jei tokių ten būtų, kasdien matytų gražų mėlyną dangų – panašiai kaip mes, žemiečiai.

Šie atradimai (o naujų laukiama vis daugiau) kelia didžiulę nuostabą, ypač prisiminus, kad prieš metus apie Plutoną žinojome tik iš kelių neryškių nuotraukų, kuriose šis dangaus kūnas tebuvo mažas pilkas blynas.

Per pastaruosius mėnesius „New Horizons“ parodė, kad tai – daugiaspalvė nykštukinė planeta su savo kalnais, kopomis, azoto ledo teritorijomis ar slėniais, kurie galbūt susiformavo dėl skysto vandens. Tyrėjų teigimu, Plutonas – tarsi dėlionė iš kelių skirtingų dangaus kūnų.

Pavyzdžiui, kaip Saturno palydove Japete, ten yra stulbinamai ryškių, šviesių teritorijų, kažkodėl esančių šalia visiškai skirtingų – tamsių – zonų. Kaip Neptūno palydove Tritone, Plutone galima pamatyti vėjo sukeltų ruožų ant ledo. Taip pat šioje planetoje vyksta panašios cheminės reakcijos kaip Marse.

Tačiau, ko gero, labiausiai visus glumina minėtasis raudonas vandens ledas. Kas tai? Tyrėjai dar nerado atsakymo į šią Plutono mįslę. Tačiau, kaip visada, atsiranda drąsių balsų, kurie teigia, kad šis ledas, kad ir raudonas, – tai įrodymas, jog po juo tyvuliuoja didžiulis vandenynas, kuriame galėtų plaukioti nežemiška gyvybė.

Svajones apie tai pakurstė lyg tyčia neseniai paskelbtas NASA pranešimas, kad Marse esama sraunių sūraus vandens upių. Visa tai sudėjus, galima būtų įsivaizduoti, kad nežemiškų sutvėrimų net nebūtina ieškoti kažkur tolimuose Visatos užkaboriuose – jie gali gyvuoti visai čia pat, mūsiškėje Saulės sistemoje.

„New Horizons“ misijos vadovas Alanas Sternas, gavęs naujausias Plutono ir jo didžiausio palydovo Charono nuotraukas, negalėjo nuslėpti susijaudinimo: „Tai neįtikėtina. Tas pasaulis gyvas. Jame yra klimatas, kurį gaubia mažytė atmosferos migla. Aktyvus ir Plutono geologinis pasaulis.“

Mokslininkas sako, kad stulbinamų atradimų „New Horizons“ komanda sulaukia kas savaitę. Ir tai dar ne viskas – zondas ir toliau į Žemę siųs likusią surinktą informaciją. O ir iš tų jau gautų duomenų apie Plutoną ir jo mėnulius NASA kol kas ištyrė tik dešimtadalį.

Bet ir be Plutono nuotraukų ateityje bus į ką pažiūrėti – zondas „New Horizons“ šiuo metu sėkmingai skrieja į patį Saulės sistemos pakraštį – Kuiperio juostą. O kas ten dedasi, iš arti dar nematė niekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.