Orbitoje sudužo orų palydovas

Subyrėjo Žemės orbitoje skriejantis orų palydovas NOAA 16, kuris dėl neaiškaus gedimo nebenaudojamas nuo 2014 metų. Tai jau antras kartas per mažiau nei metus, kai sudūžta planetos stebėjimui skirtas orų palydovas.

Sudužęs palydovas priklauso JAV Nacionalinei vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijai.<br>NOAA iliustr.
Sudužęs palydovas priklauso JAV Nacionalinei vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijai.<br>NOAA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 2:23 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 1:07 PM

Minėtas palydovas priklauso JAV Nacionalinei vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijai (NOAA). Apie tai, kad jis subyrėjo ir paskleidė kosminių šiukšlių, pranešė Jungtinis kosmoso operacijų centras. Sudužimas buvo užfiksuotas praėjusią savaitę, skelbia SpaceNews.com.

Specialistų teigimu, NOAA 16 paskleistos šiukšlės kol kas nekelia pavojaus kitiems palydovams. Jie pridūrė, kad šis palydovas veikiausiai subyrėjo pats, o ne po susidūrimo su kitu objektu.

NOAA 16 į orbitą iškeltas 2000-ųjų rugsėjį ir tuomet buvo numatoma, kad palydovas veiks 3–5 metus, tačiau praėjus šiam laikui jis dar kurį laiką atliko atsarginio palydovo vaidmenį.

Pernai birželį NOAA paskelbė nutraukianti šio palydovo darbą dėl neįvardinto gedimo, kuris buvo apibūdintas kaip „kritinė anomalija“.

Kovo mėnesį skelbta, kad orbitoje sprogo JAV kariškių palydovas DMSP-F13, naudotas meteorologinių prognozių sudarymui. Po šio sprogimo orbitoje pasklido dešimtys stambių palydovo dalių. Šis sprogimas įvyko dėl staigaus temperatūros šuolio, o vėliau inžinieriai nustatė, kad dėl incidento kaltas akumuliatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.