Saturno palydovas stebina panašumu į Žemę

NASA kosminis zondas „Cassini“ užfiksavo iki šiol geriausios raiškos Saturno palydovo Titano nuotrauką. Joje šis palydovas atrodo lyg kuo tikriausias Žemės giminaitis.

Nuotrauka sulipdyta iš daugybės skirtingu metu ir skirtingu atstumu darytų kadrų, todėl vienos dalys atrodo ryškesnės už kitas.<br>NASA nuotr.
Nuotrauka sulipdyta iš daugybės skirtingu metu ir skirtingu atstumu darytų kadrų, todėl vienos dalys atrodo ryškesnės už kitas.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 3:51 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 5:16 AM

Naujuosius vaizdus zondas įamžino lapkričio viduryje. Tuomet jį nuo palydovo skyrė apie 10 tūkst. km.

Titanas „nudažytas“ skirtingomis spalvomis pagal fiksuotų bangų ilgius: mėlyna atstoja 1,3 mikrono, žalia – 2 mikronus, raudona – 5 mikronus. Tai leido „prasklaidyti“ tankią Titano atmosferą ir įžvelgti jo paviršių (regimojoje šviesoje būtų matoma tik atmosfera).

Nuotrauka sulipdyta iš daugybės skirtingu metu ir skirtingu atstumu darytų kadrų, todėl vienos dalys atrodo ryškesnės už kitas.

Didžiausiame Saturno mėnulyje, manoma, slypi milžiniškas, ypač druskingas vandenynas. „Cassini“ nustatė, kad šiame vandenyne druskos koncentracija gali būti tokia, kaip Negyvojoje jūroje.

Dar įdomesnės yra Titano paviršiuje aptiktos metano bei kitų angliavandenilių jūros. Neskaitant Žemės, Titanas yra vienintelis mums žinomas pasaulis, kurio paviršiuje aptikti dideli skysčių telkiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.