Nerami metų pabaiga: Žemėje prasidėjo stipri geomagnetinė audra

Po saulės žybsnio tiesiai į Žemę paleistos dalelės, kaip ir prognozuota, Naujųjų metų išvakarėse pasiekė Žemę, o ketvirtadienio pavakarę prasidėjo stipri geomagnetinė audra.

Pirmadienį įvykęs vidutinio stiprumo saulės žybsnis tiesiai į Žemę pasiuntė didelės energijos dalelių srautą.<br>NASA/SDO nuotr.
Pirmadienį įvykęs vidutinio stiprumo saulės žybsnis tiesiai į Žemę pasiuntė didelės energijos dalelių srautą.<br>NASA/SDO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2015, 4:03 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:00 AM

Pirmadienį saulės dėmėje AR2374 įvykusio vidutinio galingumo (M1,9 klasės) žybsnio metu užfiksuotas ir stiprus vainikinės masės išsiveržimas (CME). Kadangi ši dėmė buvo atsisukusi į Žemę, CME išspjautas įkaitusios plazmos ir didelės energijos dalelių pliūpsnis patraukė tiesiai mūsų planetos link.

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) Kosmoso orų prognozių centras prognozavo, kad šios dalelės Žemę pasieks dar trečiadienį ir sukels stiprią geomagnetinę audrą, kurios metu Žemės magnetinio lauko svyravimų indeksas sieks 7 Kp lygį. Tačiau saulės išsviestų dalelių kelionė užtruko, o mūsų planetą jos pasiekė ankstyvą ketvirtadienio rytą (Lietuvos laiku).

Be to, iki ketvirtadienio popietės Žemės magnetinio lauko indeksas svyravo apie 3–4 Kp ir geomagnetinės audros lygio nepasiekė (tam reiktų bent 5 Kp). Tačiau vėliau situacija pasikeitė: apie 14–17 val. Lietuvos laiku pasiektas 6 Kp lygis, – tai vertinama kaip stipri geomagnetinė audra. 

Dėl to pašvaistes turėtų matyti ne tik šiaurinių platumų gyventojai. Anksčiau vykstant panašaus galingumo geomagnetinei audrai lietuviams ne sykį yra pavykę pastebėti ir užfiksuoti pašvaisčių ir mūsų šalyje. 

Geomagnetinės audros taip pat gali sutrikdyti elektros tinklų, radijo ryšio veikimą, paveikti žmonių savijautą ir sveikatą. Jų metu pagausėja širdies priepuolių atvejų, gali pagausėti pacientų, kuriems ima trikti širdies ritmas.

Jei susiruošėte „medžioti“ pašvaisčių, siūlome užmesti akį į Žemės magnetinio aktyvumo kitimą (tai galite daryti čia).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.