Pirmą kartą per žmonijos istoriją kosmose pražydo gėlė

Vėlų sausio 16 d. vakarą Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ekipažo „sodininkas“ Scottas Kelly savo „Twitter“ paskyroje pasauliui pranešė: „Taip, kosmose yra ir kitų gyvybės formų.“ Jo prižiūramame darželyje pražydo pirmoji žmogaus pasodinta gėlė kosmose. Simboliška, kad tai astras, reiškia – žvaigždė.

Gėlė, kuri niekuomet nepajus Žemės traukos.<br>Scott Kelly „Twitter“ nuotr.
Gėlė, kuri niekuomet nepajus Žemės traukos.<br>Scott Kelly „Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2016, 12:04 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:42 PM

NASA praneša, kad astrų sėklas praeitais metais į TKS specialiame konteineryje „Veggie“ atgabeno ir jas ten pasėjo astronautas Kjellas Lindgrenas, o gruody jam grįžus į Žemę, stoties sodininko pareigas perėmė S.Kelly.

„Jaučiuosi lyg fantastinio filmo „Marsietis“ herojus, kuris Raudonojoje planteroje augino bulves“, – kartą prisipažino S.Kelly.

Išties, kol gėlė pražydo, jam teko išspręsti ne vieną neįmanomą problemą – apginti gėles nuo puolusių jas pelėsių, užtikrinti vandens patekimą prie šaknų nesvarumo sąlygomis.

Nežiūrint visų pastangų dvi gėlytės žuvo taip ir nepražydusios. Jų liekanos buvo parsiųstos į Žemę tyrimams. Kits dvi toliau augi, sausio 12 d. pasirodė pumpurai ir po keturių dienų vienas jų pražydo.

Tai ne pirmas augalas, sėkmingai išaugintas TKS – dar rugpjūti Rusijos kosmonautai Valerijus Korzunas ir Maksimas Surajevas konteineryje „Veggie“ sėkmingai užaugino salotas, kurių dalį ekipažo nariai pasigardžiuodami sušlamštė.

NASA nurodo, kad galimybė kosmose išauginti daržoves ir įkurti tikrą daržą taps itin aktuali, kai bus pradėti vykdyti tolimi kosminiai skrydžiai, pavyzdžiui į Marsą. Be to, astronautams užsėmimas daržininkystė virsta atpalaiduojančia terapija.

Beje, visa kosminių augalų programa buvo pradėta po to, kai 2013 m. amerikietis astronautas, inžinierius-chemikas Donas Pettit savo iniciatyva Tarptautinėje kosminėje stoty išaugino cukinijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?