Trapi pusiausvyra: grėsmingi Saulės sistemos pokyčiai

Žmonija gyvena nedidelėje žalioje (arba mėlynoje) planetoje, turinčioje vienintelį palydovą, su kuriuo skrieja aplink geltoną žvaigždę kartu su kitomis septyniomis planetomis bei nesuskaičiuojamų kiekiu kosminių objektų.

Jeigu Žemė suktųsi į kitą pusę, Saulė mūsų planetoje tekėtų vakaruose ir leistųsi rytuose.<br>123rf nuotr.
Jeigu Žemė suktųsi į kitą pusę, Saulė mūsų planetoje tekėtų vakaruose ir leistųsi rytuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Feb 17, 2016, 9:16 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 8:28 PM

Mes tyrinėjame kosmosą, kaupiame vis daugiau duomenų apie Saulės sistemą ir šiuo metu žinome apie ją 100 kartų daugiau negu prieš 100 metų. Kuo daugiau informacijos turime, tuo geriau suprantame, kaip pavyko žmonijai ir visam organiniam pasauliui vystytis būtent tomis aplinkybėmis, kurias turime šiuo metu.

Bet kas būtų, jeigu įvykiai vystytųsi pagal kitokį scenarijų ir mūsų sistema atrodytų visai kitaip?

1. Kas galėjo atsitikti, jeigu Marsas nebūtų praradęs savo magnetinio lauko? Jis labiau primintų Žemę, turėtų vandenynus ir, galbūt, jame būtų išsivysčiusi organinė gyvybė. Kol kas negalime paneigti, kad kažkada taip ir buvo.

2. Jeigu Žemė prarastų Mėnulį, mūsų planetos naktys būtų tamsesnės, vyktų silpnesni potvyniai ir atoslūgiai, klimatas būtų mažiau stabilus.

Jeigu Mėnulio nebūtų nuo Žemės formavimosi pradžios iki mūsų dienų, tikriausiai, mūsų planeta suktųsi žymiai greičiau ir turėtume 8 valandų parą bei tūkstančio dienų ilgio metus.

3. Jeigu apie Žemę būtų susiformavę žiedai, kaip apie Saturną, naktinis dangus būtų vaizdingesnis, kadangi žiedai atspindėtų daugiau šviesos negu Mėnulis. Kita vertus, mažiau šviesos pasiektų Žemės paviršių ir žiemos būtų atšiauresnės, o vasaros – trumpesnės.

4. Kas atsitiktų, jeigu Jupiteris taptų žvaigžde? Astronomai yra įsitikinę, kad didžiausiai mūsų sistemos planetai pritrūko santykinai nedaug laiko ir „pastangų“, kad ji taptų tikra žvaigžde – rudąja nykštuke. Jeigu taip būtų atsitikę, įsivyrautų chaosas, o Žemė jame vargu ar išliktų.

5. Jeigu Žemė suktųsi į kitą pusę, Saulė mūsų planetoje tekėtų vakaruose ir leistųsi rytuose. Pasikeistų vėjų kryptys ir planetos klimatas. Europai tektų atsisveikinti su šiltais jūrų vėjais ir tenkintis šaltais Sibiro vėjais.

6. Jeigu Žemė pasikeistų vietomis su Marsu, tai reikštų milžinišką temperatūros pasikeitimą abiejose planetose. Marse būtų žymiai šilčiau, ištirptų poliarinės kepurės ir klimatas taptų panašus į dabartinį žemiškąjį klimatą. Žemėje, deja, gerokai atšaltų.

7. Kas nutiktų, jei Saulės sistema būtų kitoje galaktikos vietoje? Arčiau galaktikos centro naktinis dangus būtų žymiai ryškesnis, užpildytas milijardais žvaigždžių. Galaktikos pakraštyje mes, greičiausiai, neišliktume – tokiomis aplinkybėmis sulauktume daugiau praskriejančių asteroidų ir kometų, o išvengti jų smūgių vargu ar pavyktų.

8. Jeigu mūsų sistemoje būtų dvi Saulės, visiškai pasikeistų dienos ir nakties režimas Žemėje, taip pat padidėtų vandens kiekis planetos paviršiuje. Galbūt Venerai taip pat atsirastų galimybė išsaugoti savo vandenį.

9. Kas atsitiktų, jeigu Saulė užgestų? Kaip bebūtų keista, Žemė išsyk nesušaltų. Iš pradžių temperatūra nukristų iki –17 ºC, o per metus pasiektų –73 ºC. Be fotosintezės greitai žūtų augalai, užšaltų vandenynai ir nebūtų kam gaminti deguonį. Bene geriausia vieta žmonėms išlikti taptų branduoliniai povandeniniai laivai.

10. Jeigu Žemė susidurtų su juodąja skyle, jos nepaprastai galingas gravitacinis laukas suplėšytų į dalis ne tik mūsų planetą, bet ir visą Saulės sistemą šviesmečio ar mažesniu atstumu. Net jeigu juodoji skylė nebūtų labai didelė, vis vien kiltų chaosas ir keistųsi visos Saulės sistemos planetų orbitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.