Virš Jungtinės Karalystės plykstelėjo stambus meteoras

Naktį į antradienį Jungtinės Karalystės gyventojus išgąsdino šviesos plyksnis giedrame danguje, kai kurie girdėjo ir sprogimą. Remiantis vaizdo kamerų užfiksuotais įrašais, britai tapo stambaus meteoro liudininkais.

Kelyje buvusių vairuotojų vaizdo registratoriai užfiksavo ryškų blyksnį, kurį, panašu, sukėlė nukritęs stambus meteoras.<br>Kadras iš „YouTube“
Kelyje buvusių vairuotojų vaizdo registratoriai užfiksavo ryškų blyksnį, kurį, panašu, sukėlė nukritęs stambus meteoras.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-01 11:00, atnaujinta 2017-06-06 00:06

Škotijos policija teigia sulaukusi daugybės skambučių dėl didelio, ryškaus blyksnio. Vieni gyventojai teigė danguje regėję melsvą, baltą ar žalią šviesą. Kai kurie taip pat nurodė girdėję dundesį, skelbia BBC.

Meteorologai patikino, kad šis įvykis nėra susijęs su orais, kadangi naktį į antradienį šalyje nebuvo užfiksuota žaibų ar griaustinių.

Tuo metu kelyje buvusių vairuotojų vaizdo registratoriai užfiksavo ryškų blyksnį, kurį, panašu, sukėlė nukritęs stambus meteoras. Panašu, kad visas kosminis klajūnas sudegė atmosferoje ir planetos paviršiaus nepasiekė.

Beje, kovo 5 dieną pro pat Žemę praskries stambus asteroidas 2013 TX68. Apie 30 metrų skersmens kosminis kūnas neturėtų pataikyti į Žemę, tačiau NASA kol kas turi labai netikslius duomenis, kokiu atstumu su juo prasilenksime: tai gali būti vos 17 tūkst. km, arba net 14 mln. km. Milžiniška paklaida galioja dėl to, kad specialistai neturėjo galimybės atidžiau ištirti šio objekto orbitos, o tai bus galima atlikti po prasilenkimo.

NASA seka apie 13 tūkst. objektų Saulės sistemoje, kurių orbitos yra artimos Žemės orbitai. Apie 1,6 tūkst. asteroidų yra priskirti galimai keliantiems pavojų, tačiau kol kas nėra duomenų, kad koks nors stambus kosminis kūnas tikrai atsitrenks į Žemę per artimiausią šimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.