KTU mokslininkai prisidės kuriant lengvų krovinių raketą nešėją

Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos fakulteto (KTU EEF) atstovai viešėjo Kijeve, kur dalyvavo derybose su Ukrainos kosmoso agentūros atstovais bei aplankė stambiausias šios šalies kosmoso pramonėje dirbančias įmones. Tarp svarbiausių vizito metu aptartų klausimų – galimybė sukurti ir pagaminti skrydžiams į kosmosą skirtą lengvųjų krovinių raketą nešėją.

KTU sukurtas pirmasis lietuviškas palydovas „LitSat-1“.<br>KTU archyvo nuotr.
KTU sukurtas pirmasis lietuviškas palydovas „LitSat-1“.<br>KTU archyvo nuotr.
KTU EEF dekanas Algimantas Valinevičius.<br>KTU archyvo nuotr.
KTU EEF dekanas Algimantas Valinevičius.<br>KTU archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-07 09:22, atnaujinta 2017-06-02 12:32

Vizito metu taip pat daug diskutuota apie galimybę bendradarbiauti steigiant Rytų bloko kosmoso klasterį, kuris taptų konkurencinga atsvara tokiems kosmoso gigantams, kaip Europos kosmoso agentūra, „Airbus“, „Thales“ ir kitiems.

„KTU Elektros ir elektronikos fakultetas pastaraisiais metais skiria ypatingą dėmesį kosmoso technologijų tyrimams, ypač koncentruojantis į technologijų pritaikomumo galimybes įvairiose pramonės srityse. Tai liudija ne tik tokie projektai, kaip pirmojo lietuviško palydovo „LitSat-1“ paleidimas į kosmosą, bet ir fakulteto investicijos į naujausias laboratorijas, kuriose bus dirbama su moderniausiomis bepiločių orlaivių bei avionikos technologijomis“, – sakė KTU EEF dekanas profesorius Algimantas Valinevičius.

Jo teigimu, KTU mokslininkų kvietimas dalyvauti diskusijoje dėl galimybės bendradarbiauti tarptautiniu lygiu dar kartą parodo, kad vis didėjantis Universiteto indėlis į kosminių tyrimų plėtrą yra vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

„Tikiu, jog dirbant kartu, pavyks pasiekti dar geresnių rezultatų“, – vasario pabaigoje vykusio vizito Ukrainoje svarbą pabrėžė Universiteto profesorius A.Valinevičius.

Ukrainos kosmoso agentūra, kurioje lankėsi KTU delegacija, jungia 30 įmonių, 4 institutus ir 26 tūkst. darbuotojų. Vizito metu mokslininkai taip pat aplankė ir vieną didžiausių kosminių technologijų gamintojų regione – Ukrainos įmonę „Arsenal“, kuri yra įsikūrusi Kijeve ir specializuojasi palydovų valdymo sistemų, avionikos, rentgeno, distancinio zondavimo ir monitoringo įrangos kūrime ir gamyboje.

Lietuviai taip pat susitiko ir su itin gilias tradicijas turinčio Kijevo politechnikos instituto atstovais, su kuriais buvo aptarta galimybė bendradarbiauti distancinio zondavimo srityje.

KTU Elektros ir elektronikos fakultete netrukus vyks oficialus naujosios aeronautikos ir avionikos laboratorijos, su įrengtu moderniu nanopalydovų ir bepiločių skraidyklių valdymo kontrolės centru, atidarymas.

Taip pat jau įsigyti ir keturi bepiločiai sukasparniai (dar vadinami kvadrakopteriais), du sraigtasparniai ir du fiksuoto sparno lėktuvai. Netrukus laboratorijoje pradės veikti ir modernus bepiločių orlaivių valdymo simuliatorius, kurio pagalba KTU EEF studentai ir fakulteto svečiai galės išmokti valdyti šiuos, itin platų naudojimo spektrą turinčius, įrenginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.