Rusijos erdvėlavis į kosmonę stotį atgabeno būsimą rekordininką

Raketa iš Rusijos kosmodromo Kazachstane startavo penktadienį 23 val. 26 min. Lietuvos laiku, vėjuotomis sąlygomis, pranešė AFP reporteris. Pasak NASA, erdvėlaivis per maždaug šešias valandas užtrukusią kelionę keturis kartus apskriejo Žemę.

Būsimą JAV rekordininką Jeffą Williamsą Žemė palydėjo prastoku oru.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Būsimą JAV rekordininką Jeffą Williamsą Žemė palydėjo prastoku oru.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-19 10:36, atnaujinta 2017-06-01 07:04

Raketa iš Rusijos kosmodromo Kazachstane startavo penktadienį 23 val. 26 min. Lietuvos laiku, vėjuotomis sąlygomis, pranešė AFP reporteris. Pasak NASA, erdvėlaivis per maždaug šešias valandas užtrukusią kelionę keturis kartus apskriejo Žemę.

„Erdvėlaivis su įgula sėkmingai susijungia su @Space_Station“, – „Twitter“ paskelbė NASA.

Įgulą sudaro rusai Olegas Skripročka ir Aleksejus Ovčininas, taip pat – tris vaikaičius turintis amerikietis Jeffas Williamsas, ilgalaikių kosmoso misijų veteranas.

Erdvėlaivis yra papuoštas pirmojo žmogaus kosmose, sovietų didvyrio Jurijaus Gagarino, kuris į kosmosą pakilo prieš beveik 55 metus, 1961-ųjų balandžio 12-ąją, atvaizdu.

Baigiantis pusę metų truksiančiai savo pamainai TKS, J.Williamsas „taps amerikiečiu, bendrai praleidusiu daugiausiai dienų kosmose – 534“, nurodo NASA.

Dabartinis, irgi šiais metais pasiektas JAV rekordas priklauso astronautui Scottui Kelly.

52 metų S.Kelly, kuris šį mėnesį, po beveik metų kosmose, grįžo į Žemę, savo „sąskaitoje“ iš viso turi 520 kosmose praleistų dienų. Tai yra dalis eksperimento, kuriuo siekiama išsiaiškinti ilgų kosminių skrydžių poveikį žmogaus kūnui ir protui, prieš potencialų būsimą skrydį į Marsą.

Tiesa, amerikiečiams vis tiek bus toli iki rusų. Visų laikų rekordas priklauso kosmonautui Genadijui Padalkai, kuris per savo karjerą kosmose bendrai praleido 879 dienas ir paskutinę misiją baigė 2015-ųjų rugsėjį.

Dabar J.Williamsas kosmose yra praleidęs daugiau kaip 362 dienas, įskaitant tris išėjimus į atvirą kosmosą.

Į ankstesnes savo misijas jis skrido 2000 ir 2006 metais, kai TKS dar buvo daug mažesnė, sudaryta tik iš dviejų modulių ir galėjo priimti tik tris įgulos narius. 2009 ir 2010 metais J.Williamsas tris mėnesius buvo skrydžio inžinierius, o likusią pusmetį trukusios misijos dalį vadovavo TKS.

J.Williamsas, O.Skripočka ir A.Ovčininas Tarptautinėje kosmoso stotyje prisijungs prie JAV astronauto Timo Kopros, rusų kosmonauto Jurijaus Malenčenkos bei Europos kosmoso agentūros (ESA) astronauto brito Timo Peake'o ir visi kartu tęs 47-ąją ekspediciją.

Šią kosmoso ir žemės tyrimų stotį, nuo 1998 metų skriejančią aplink Žemę maždaug 28 tūkst. kilometrų per valandą greičiu, reguliariai keičia įgulos nuo 2000 metų, kai buvo surengta pirmoji ekspedicija.

Kosmosas yra viena iš nedaugelio sričių, kur tęsiamas Maskvos ir Vakarų bendradarbiavimas, kurio nenutraukė įtampa santykiuose dėl Rusijos palaikomo separatizmo Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.