NASA parodė milijardą kartų už Saulę ryškesnę supernovą

Astrofizikai, kurie Keplerio teleskopu ieško tolimųjų planetų, pirmą kartą realiai pamatė supernovos gimimą ir savo tyrimų rezultatus išdėstė leidinyje „Astrophysical Journal“. NASA ne tik pamatė, kaip sprogsta antros klasės žvaigždė, bet ir pateikė kompiuteriu animuotą šio įvykio vizualizaciją.

Pražydusi gėlyte supernova sunaikina viską aplinkui.<br>NASA rekonstrukcija
Pražydusi gėlyte supernova sunaikina viską aplinkui.<br>NASA rekonstrukcija
Čia parodyta, kaip kito stebėtos supernovos ryškumas.<br>W. Stenzel / NASA Ames graf.
Čia parodyta, kaip kito stebėtos supernovos ryškumas.<br>W. Stenzel / NASA Ames graf.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 8:33 AM, atnaujinta May 31, 2017, 9:18 PM

Filme matome, kaip pasibaigus termobranduoliniam kurui supernova virsta raudonasis gigantas KSN2011d – 500 kartų didesnė ir 20 tūkst. kartų ryškesnė žvaigždė už Saulę.

Baigiantis energijai šviesulį sunaikina jo paties gravitacinis laukas. Po to susiformuoja itin tankus branduolys (neutroninė žvaigždė), o jos apvalkalas išspjaunamas į supančią erdvę. Taigi, iš esmės žvaigždė sprogsta.

Vizualizacija sukurta remiantis 2011 m. Keplerio teleskopu atliktais stebėjimais. Būtent tada observatorija stebėjo minėto raudonojo giganto sprogimą, kuris vyko už 1,2 mlrd. šviesmečių nuo Žemės.

Grafike parodyta, kaip po sprogimo 14 dienų žvaigždės ryškumas smarkiai augo, kol pasiekė milijardą kartų didesnį ryškumą nei Saulės. O pats sprogimas tetruko 20 minučių.

Tais pačiais 2011 m. Keplerio teleskopas aptiko dar vieną supernovą – KSN2011a sprogo 700 mln. šviesmečių atstumu nuo Žemės. Tik šiuo atveju prieš sprogimą buvo stebimas ryškus šviesos blyksnis. Astrofizikai mano, kad taip atsitiko dėl mažesnės žvaigždės masės.

Tam, kad šiuos įvykius pamatytų, Keplerio teleskopu per trejus metus mokslininkams reikėjo peržiūrėti 50 trilijonų žvaigždžių 500 galaktikų. Pirmojo teleskopo misija baigėsi 2013 m., tačiau NASA rengiasi tęsti supernovų paiešką vykdydama antrąjį Keplerio teleskopo misijos etapą K2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.