„Blue Origin“ trečią kartą iš eilės nutupdė kosminę raketą

Privati kosmoso kompanija „Blue Origin“ šeštadienį paleido savo nepilotuojamą „New Shepard“ raketą ir kapsulę į kosmosą bei saugiai grąžino į Žemę – tai buvo trečias iš eilės sėkmingas šios raketos skrydis. Tokie pasiekimai gali reikšti kosminių skrydžių atpiginimą, naudojant daugkartinio naudojimo raketas.

Nepilotuojama raketa „New Shepard“ sėkmingai nutūpė jau trečią kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nepilotuojama raketa „New Shepard“ sėkmingai nutūpė jau trečią kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Apr 7, 2016, 3:54 PM, atnaujinta May 30, 2017, 4:00 AM

Dar neseniai „Blue Origin“, priklausanti „Amazon“ vadovui Jeffui Bezosui, veikė slaptai, bet po sėkmingų startų kompanija tampa atviresnė. Apie ankstesnius du „New Shepard“ startus pranešta tik kai jie jau buvo įvykę, bet penktadienį J.Bezosas paskelbė, kad jo firma rengiasi pakilimui. „Rengiamės vėl skristi rytoj. Tuo pačiu aparatu. Trečią kartą“, – nurodė jis.

Paskelbtoje vaizdo medžiagoje „New Shepard“ pakyla iš privačios „Blue Origin“ pakilimo aikštelės Teksaso vakaruose ir pasiekia 103 kilometrų aukštį – kiek daugiau nei bendrai sutarta kosmoso riba.

Netrukus tuščia įgulos kapsulė atsiskyrė nuo greitintuvo ir grįžo į Žemę, saugiai stabdoma parašiutais.

Tuo metu raketa krito žemyn ir variklius vėl įjungė tik kilometro aukštyje. „Plečiame ribas, – parašė J.Bezosas. – Smūgis po 6 sekundžių, jei varikliai neįsijungs ir nepradės tinkamai veikti.“ Švelniai balansuodama trauka, raketa nusileido idealiai.

„Blue Origin“ planuoja skraidinti mokius klientus: kosmoso turistus, norinčius apžvelgti Žemę iš viršaus ir norinčius tirti mikrogravitaciją mokslininkus. Šiuo skrydžiu „New Shepard“ kapsulėje buvo vykdomi du eksperimentai, susiję su uolienų ir dulkių elgesiu mikrogravitacijoje, kas gali praversti ateityje kasinėjant asteroidus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.