Svarbioji NASA žinia: planetas žvalgantis Kepleris nustebino

Mokslininkai antradienį pristatė iki šiol didžiausią naujai už mūsų Saulės sistemos ribų atrastų planetų grupę – iš viso 1 284, tad Keplerio kosminiu teleskopu atrastų egzoplanetų skaičius padidėjo daugiau negu dvigubai, nurodė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Beveik pusė iš naujai atrastų egzoplanetų galbūt yra sudarytos iš uolienų ir panašios į Žemę, sprendžiant iš jų dydžio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Beveik pusė iš naujai atrastų egzoplanetų galbūt yra sudarytos iš uolienų ir panašios į Žemę, sprendžiant iš jų dydžio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 9:05 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:04 AM

„Šis pranešimas daugiau negu dvigubai padidina Keplerio patvirtintų planetų skaičių“, – sakė NASA būstinės Vašingtone vyriausioji mokslo darbuotoja Ellen Stofan.

„Tai suteikia mums vilties, kad kažkur tenai, prie žvaigždės, panašios į mūsiškę, galiausiai atrasime kitą Žemę“, – pridūrė ji.

Keplerio kosminė observatorija, iškelta į orbitą 2009 metais, skenavo 150 tūkst. žvaigždžių, ieškodama aplink jas besisukančių planetų požymių. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas egzoplanetų, kuriose galėtų egzistuoti gyvybė, paieškoms.

Tas kosminis teleskopas planetas atranda fiksuodamas mažytį žvaigždės šviesio sumažėjimą tuo metu, kai egzoplaneta atsiduria vienoje linijoje tarp savo žvaigždės ir Žemės bei įvyksta vadinamasis tranzitas.

„Iš beveik 5 tūkst. iki šiol atrastų potencialių planetų daugiau negu 3,2 tūkst. jau patvirtintos, o 2 325 iš jų buvo atrastos Keplerio“, – sakoma NASA pranešime.

Iš 1 284 naujausiai atrastų planetų beveik 550 galbūt yra sudarytos iš uolienų ir panašios į Žemę, sprendžiant iš jų dydžio, nurodė JAV kosmoso agentūra.

„Devynios iš jų sukasi savo saulių gyvenamojoje zonoje – tai yra, tokiu atstumu nuo žvaigždės, kur besisukančių planetų paviršiaus temperatūra leistų kauptis skystam vandeniui“, – pažymėjo NASA.

Atradus šias devynias planetas, dabar yra žinoma 21 egzoplaneta, tikriausiai skriejanti savo žvaigždės gyvenamojoje zonoje. Tikėtina, kad bent kai kuriose iš jų yra atsiradusi gyvybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.