Šiurpus vaizdelis: TKS liuke – įskilimas

Tokį dalyką mažiausiai norėtumėte pamatyti būdami Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), kuri skrieja 400 km aukštyje virš Žemės. Šį 0,6 cm skersmens įskilimą viename iš stoties liukų nufotografavo britas astronautas Timas Peake'as.

Viename Kupolo modulio lange pastebėtas įskilimas pavojaus įgulai nekelia.<br>NASA/ESA nuotr.
Viename Kupolo modulio lange pastebėtas įskilimas pavojaus įgulai nekelia.<br>NASA/ESA nuotr.
TKS liuko stiklą iš išorės įskėlė kažkokia kosminė šiukšlė.<br>NASA/ESA nuotr.
TKS liuko stiklą iš išorės įskėlė kažkokia kosminė šiukšlė.<br>NASA/ESA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 12:45 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:22 AM

Įskilimą jis pastebėjo viename iš Kupolo – Žemės žvalgymui pritaikyto modulio – langų. Nei kosminei stočiai, nei jos įgulai įskilimas pavojaus nekelia.

„Manęs dažnai klausia, ar į TKS dažnai pataiko kosmoso šiukšlės. Taip – štai įskilimas viename iš Kupolo langų. Gerai, kad jie turi keturgubus stiklus“, – teigė T.Peake'as.

Stiklą iš išorės įskėlė kažkokia kosminė šiukšlė – tai galėjo būti dažų atplaiša ar nedidelis metalo gabalėlis. Europos kosmoso agentūros (ESA) vertinimu, tokiam įskilimui užtektų vos tūkstantosios milimetro dalies skersmens dulkės.

„Nors tokie įskilimai gali būti nereikšmingi, didesnės šiukšlės kelia rimtą grėsmę. Objektas, kurio dydis siekia iki 1 cm, galėtų pakenkti palydovo įrangai ar kritinėms skrydžio valdymo sistemoms. Bet kas, didesnis už 1 cm, gali pramušti stoties įgulos modulių apsauginius skydus, o didesnis nei 10 cm skersmens objektas gali sudaužyti palydovą ar kosminį laivą“, – nurodo ESA.

Kodėl menka dulkė padaro tiek žalos? Atsakymas slypi greityje: kosminės šiukšlės (dažniausiai tai – darbą baigusių palydovų atplaišos) orbitoje skrieja apie 28 tūkst. km per valandą greičiu. NASA vertinimu, planetos orbitoje yra per 500 tūkst. šiukšlių, didesnių už stiklo rutuliuką, ir milijonai mažesnių objektų, kurių susekti neįmanoma.

Parengta pagal Gizmodo.com ir Popsci.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.