Į kosmosą pakilti ruošiasi palydovas, pavadintas lietuvės vardu

Prancūzijos bendrovė

Palydovas šią savaitę jau buvo sumontuotas raketos nešėjos „Sojuz“ viršutinėje pakopoje.<br>AFP/ Scanpix asociatyvi nuotr.
Palydovas šią savaitę jau buvo sumontuotas raketos nešėjos „Sojuz“ viršutinėje pakopoje.<br>AFP/ Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2016, 6:56 AM, atnaujinta May 25, 2017, 12:02 AM

Palydovas šią savaitę jau buvo sumontuotas raketos nešėjos „Sojuz“ viršutinėje pakopoje. Ši Rusijos gamybos raketa turėtų iškelti iš kosmodromo Prancūzijos Gvianoje „Galileo“ sistemos palydovus „Danielė“ ir „Alizée“, pavadintus mergaičių, 2011 metais laimėjusių Europos Komisijos organizuotą piešinių konkursą, vardais.

Tame konkurse, kurio tema – „Kosmosas ir aeronautika“, galėjo dalyvauti 9–11 metų vaikai, gyvenantys Europos Sąjungos šalyse, o jų nugalėtojų vardai buvo suteikti į orbitą iškeliamiems 27 „Galileo“ palydovams.

Kiekviena Bendrijos šalis išrinko po vieną nugalėtoją, o Lietuvoje nugalėjo devynmetė Danielė Gedminaitė, pateikusi piešinį „Raudonosios kometos elektros srovė“, kurį nacionalinė komisija išrinko geriausiu.

Europos Sąjungos ir Europos kosmoso agentūros (ESA) kuriama palydovinės navigacijos sistema, kuri yra JAV Pasaulinės vietos nustatymo sistemos (GPS) ir Rusijos GLONASS varžovė, teiks didelio tikslumo geografinės padėties ir laiko nustatymo bei navigacijos paslaugas, tačiau bus kontroliuojama civilinių struktūrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.