Ateivių ieškotojai tiesia ranką

Keisčiausios iki šiol žmonijos aptiktos žvaigždės KIC 8462852 stebėjimai šiuo metu yra vykdomi, tačiau vasarą jie baigsis. To gali neužtekti, kad būtų atskleista šios žvaigždės paslaptis, todėl astronomai suskubo rūpintis, kad stebėjimai būtų pratęsti.

Astronomams ramybės neduoda klausimas: kas vyksta žvaigždės KIC 8462852 sistemoje?<br>123rf nuotr.
Astronomams ramybės neduoda klausimas: kas vyksta žvaigždės KIC 8462852 sistemoje?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

May 26, 2016, 9:21 AM, atnaujinta May 24, 2017, 5:33 AM

Atsimenate diskusijas apie tai, kad prie vienos Keplerio kosminio teleskopo aptiktos žvaigždės gali būti nežemiškos civilizacijos pastatyta megastruktūra? Apie tai jau rašiau.

Tiesa, tikėtiniausias žvaigždės šviesio svyravimų paaiškinimas yra kometų debesis, bet kad tai patvirtintume, reikia ilgesnių stebėjimų. Kepleris šios žvaigždės nebestebi, nes nusisuko į kitą dangaus plotą, tad į pagalbą skuba... „Kickstarter“.

Tiksliau, žvaigždę tyrinėjantys astronomai tikisi surinkti 100 tūkstančių JAV dolerių, kad galėtų užsakyti stebėjimus antžeminiais teleskopais. Šiuo metu teleskopų tinklas LCOGT yra nemokamai suteikęs 200 valandų stebėjimų, kurios bus išnaudotos per vasarą (žvaigždė stebima dvi valandas kasnakt). Surinkus pinigus, būtų galima apmokėti stebėjimus dar metams į priekį.

To galbūt užteks, kad išsiaiškintume, kas iš tiesų slypi KIC 8462852 sistemoje. Jei norite prisidėti prie projekto, tai galite padaryti čia.

O jei ten vis dėlto ateiviai? Arba ne ten, o kur nors galaktikoje ar netgi toliau. Jei atrastume nežemišką gyvybę, ar galėtume su ja komunikuoti? Ar išvis ją atpažintume?

Praeitą savaitę Puerto Rike vyko konferencija, kurios metu aptartos galimybės sukurti pranešimą, kurį galėtų suprasti nežemiška civilizacija. Taip pat diskutuota apie tai, kokios tos civilizacijos galėtų būti – pavyzdžiui, viename pranešime išsakyta mintis, kad aukšto lygio protiniai sugebėjimai (kaip žmonių) gali būti lytiškai parinktas bruožas, t.y. nebūtinai padedantis išgyventi, bet darantis įspūdį dauginimosi partneriams, todėl tikimybė aptikti panašaus proto lygio būtybes yra menka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.