Jupiterio palydove – gyvybei palankūs ženklai

Jupiterio trauka Europoje greičiausiai sukelia įvairias deformacijas, panašiai kaip kitame palydove – Ijo. Tačiau Europos uolinį branduolį dengia vandenynas ir ledo sluoksnis, taigi kol kas nežinome, kiek tos deformacijos šildo Europos vandenį.

Vien cheminėmis reakcijomis galima pasiekti tokį vandenilio ir deguonies atomų balansą Europos vandenyne, koks yra ir Žemėje.<br>NASA nuotr.
Vien cheminėmis reakcijomis galima pasiekti tokį vandenilio ir deguonies atomų balansą Europos vandenyne, koks yra ir Žemėje.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Jun 1, 2016, 11:03 AM, atnaujinta May 23, 2017, 10:57 AM

Šiluma, kaip manoma, yra labai reikalinga gyvybės atsiradimui ir vystymuisi. Bet dabar nauju tyrimu apskaičiuota, kad vien cheminėmis reakcijomis galima pasiekti tokį vandenilio ir deguonies atomų balansą Europos vandenyne, koks yra ir Žemėje, ir tam visai nebūtini povandeniniai ugnikalniai ar karštosios versmės.

Cheminės vandens ir uolienų sąveikos gali išskirti vandenilį, o iš Jupiterio atsklindanti spinduliuotė, sąveikaudama su ledo sluoksniu, skaldo vandenį į vandenilį ir deguonį. Šie procesai sukuria cheminį disbalansą, kuris gali skatinti įvairių sudėtingų reakcijų eigą.

Tokios reakcijos galėjo vykti ir pirmykštėje Žemėje, prieš atsirandant gyvybei. Nors šis atradimas nėra gyvybės egzistavimo įrodymas, jis tikrai padidina tikimybę, kad gyvybė Europoje galėjo atsirasti.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Geophysical Research Letters„.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.