Įspūdingame Hablo kadre – tamsaus dangaus lopinėlio turtai

Praktiškai visos naktį plika akimi matomos žvaigždės priklauso gimtajai Paukščių Tako galaktikai. Tačiau danguje yra tamsių plotelių, kuriuose, rodos, nieko nematyti. Tačiau užtenka ten nukreipti pakankamai galingą teleskopą ir atsiveria įspūdingi vaizdai.

Tamsiame lopinėlyje Liūto žvaigždyne Hablas įžvelgė tūkstančius spalvingų galaktikų.<br>NASA/ESA nuotr.
Tamsiame lopinėlyje Liūto žvaigždyne Hablas įžvelgė tūkstančius spalvingų galaktikų.<br>NASA/ESA nuotr.
Garsiausia tolimojo kosmoso nuotrauka – „Ultra Deep Field“.<br>NASA/ESA nuotr.
Garsiausia tolimojo kosmoso nuotrauka – „Ultra Deep Field“.<br>NASA/ESA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2016, 5:35 PM, atnaujinta May 23, 2017, 6:32 AM

Tolimojo kosmoso žvalgymams puikiai tinka garsusis Hablo kosminis teleskopas, o šįkart jo „akis“ buvo nukreipta į tamsų lopinėlį Liūto žvaigždyne. Jame Hablas įžvelgė tūkstančius spalvingų galaktikų.

Tokias nuotraukas astronomai vadina žvilgsniu į praeitį, kadangi jose matomos galaktikos, susiformavusios prieš milijonus ar net milijardus metų. Taip pat joje matomi bent keli galaktikų spiečiai, kurie turi milžinišką įtaką aplinkiniams objektams. Jų didžiulė gravitacija iškreipia ir padidina fone esančių tolimų objektų skleidžiamą šviesą – šis fenomenas žinomas gravitacinio lęšiavimo pavadinimu. Juo pasinaudodami astronomai gali sužinoti apie itin toli esančias galaktikas, kurių įprastai nebūtų įmanoma užfiksuoti.

Prieš trejus metus už 5 mlrd. šviesmečių esantis galaktikų spiečius MACS J1149.5+2223 padėjo astronomams užfiksuoti vieną tolimiausių kada nors atrastų galaktikų. Jaunos galaktikos šviesa, kurią spiečius padidino 15 kartų, įsižiebė nuo Didžiojo sprogimo praėjus vos 500 mln. metų (Visatos amžius vertinamas apie 13,7 mlrd. metų).

Minėtasis spiečius buvo stebimas ir 2014 bei 2015 metais. Kol viena Hablo kamera fiksavo patį spiečių, kita įamžino įspūdingą vaizdą, kuriuo dabar ir pasidalino JAV kosmoso agentūra NASA.

Ši, kaip ir kitos tolimojo kosmoso nuotraukos, padės astronomams suprasti, kaip Visata atrodo žvelgiant skirtingomis kryptimis.

Patariame atsisiųsti ir atidžiau panagrinėti originalią nuotrauką – ją rasite čia

Garsiausia tolimojo kosmoso nuotrauka – „Ultra Deep Field“, kurią taip pat užfiksavo Hablo kosminis teleskopas. Iš duomenų, surinktų nuo 2003 m. rugsėjo iki 2004 m. sausio, sukomponuotoje nuotraukoje galima įžvelgti apie 10 tūkst. galaktikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.