Atrastos dvi planetos – Žemės dvynės, kuriose gali būti gyvybė

Tarptautinė astronomų komanda, Keplerio teleskopu vykdanti tolimų planetų paieškos misiją K2, jau aptiko 197 galimus dangaus kūnus ir patvirtino, kad 104 jų yra planetos. 181 šviesmetį nuo Žemės nutolusioje raudonojo nykštuko žvaigždės K2-72 sistemoje aptiktos keturios naujos planetos, kuriose gali būti gyvybė.

Keplerio teleskopas atrado šimtus tolimų planetų. Įdomu, keliose tų planetų vietiniai teleskopai jau atrado ir mūsų Žemę?<br>NASA/JPL iliustracija
Keplerio teleskopas atrado šimtus tolimų planetų. Įdomu, keliose tų planetų vietiniai teleskopai jau atrado ir mūsų Žemę?<br>NASA/JPL iliustracija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2016, 12:04 PM, atnaujinta May 18, 2017, 8:54 AM

Tyrimui vadovaujantys Arizonos universiteto mokslininkai sako, kad visai įmanoma, jog kai kuriose iš aptiktų planetų gali būti gyvybė. Keturių raudonojo nykštuko planetų paviršius yra uolėtas, tad gyvybės požymių pirmiausia galima tikėtis rasti čia.

Visos keturios yra 20–50 proc. didesnės už Žemę, o jų orbitos išsidėsčiusios gerokai arčiau žvaigždės. Tiesa, tik dvi iš planetų yra gyvybei palankioje zonoje, kur radiacija  turėtų būti panaši į žemiškąją ir gali būti vandens.

Pirmoji – K2-72c – aplink žvaigždę apskrieja per 15 Žemės parų ir jos paviršius 10 proc. šiltesnis negu Žemės. Antroji apskrieja žvaigždę per 24 paras ir jos paviršius 6 proc. vėsesnis negu Žemės.

Aptikti Vandenio žvaigždyne esančios mažytės žvaigždės planetas pavyko sujungus duomenis, gautus iš K2 misiją vykdančio Keplerio teleskopo, su kelių Žemės paviršiuje įrengtų teleskopų duomenimis. Planetos aptinkamos matuojant subtilius žvaigždės ryškumo pokyčius, kurie atsiranda planetai praskriejant prieš žvaigždę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?