Nepramiegokite: netrukus dangus pažers įspūdingų vaizdų

Rugpjūčio 11–13 dienomis piką pasieks intensyviausias meteorų srautas – perseidai. Kasmet šiaurinio Žemės pusrutulio gyventojai turi galimybę stebėti įspūdingą reginį – naktinį dangų skrodžiančių meteorų (vadinamųjų „krintančių žvaigždžių“) strėles.

Perseidų piko metu galima pamatyti 50-100 meteorų per valandą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Perseidų piko metu galima pamatyti 50-100 meteorų per valandą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

86milijardai.lt

Aug 3, 2016, 10:04 PM, atnaujinta May 16, 2017, 11:10 PM

Esant palankioms atmosferos sąlygoms ir didžiausiam srauto intensyvumui stebėtojai turi galimybę per valandą suskaičiuoti iki 100 krintančių meteorų. Įprastai jų krinta apie 50 per valandą. Srauto intensyvumas kasmet šiek tiek kinta, todėl iš anksto prognozuoti, koks intensyvumas bus šiais metais, yra gana sunku.

Meteoras tėra tik reiškinys, kurį regime tuomet, kai į Žemės atmosferą iš kosminės erdvės 15–70 kilometrų per sekundę greičiu įskrieja mažos, aguonos ar smėlio grūdelio dydžio, kosminės dalelės. Šios dalelės sąveikaudamos su mūsų planetos atmosfera labai įkaista, lydosi ir sublimuoja. Plika akimi dangaus skliaute regimi meteorai įsižiebia 80–110 kilometrų aukštyje. Jie įprastai greit užgęsta, taip ir nepasiekdami planetos paviršiaus.

Perseidų meteorų srautas yra pakankamai aktyvus. Jis susijęs su milžiniška Swifto-Tuttlio kometa. Kai Žemė savo orbitoje apie Saulę kerta šios kometos paskleistą dujų, dulkių, ledo dalelių ir nuolaužų šleifą, įvairaus dydžio kosminės dalelės patenka į Žemės atmosferą, sukeldamos meteoro reiškinį.

Ši kometa yra periodinė. Ji priartėja Saulės link kas 133 metus. Kometos branduolio skersmuo siekia 8 km.

Persėjo srautui priskiriami meteorai atlekia tarsi iš vieno dangaus taško, vadinamo radiantu. Jis yra Persėjo žvaigždyne. Ties ten driekiasi Swifto-Tuttlio kometos kelias. Tai dangaus sferos taškas, į kurį žiūrint stebėtojui atrodo, kad būtent toje vietoje yra meteorų lietaus šaltinis. Stebėtojas regi ta pačia kryptimi lekiančius meteorus, kurių trajektorijos susikerta tame pačiame taške kometos trajektorijos kryptimi. Meteorai, įsižiebiantys kitoje dangaus dalyje, nepriskiriami perseidams ir yra vadinami pavieniais meteorais.

Kadangi kometos paskleistame dalelių šleife gali būti ir pakankamai stambių nuolaužų, neatmetama tikimybė, kad perseidų meteorų lietaus metu į Žemės atmosferą įskries stambesnių kosminių dalelių. Tuomet situacija taps kiek kitokia. Kaip minėta, aguonos ar smėlio grūdelio dydžio meteorai yra visiškai nepavojingi ir jie užgęsta taip ir nepasiekę Žemės paviršiaus. Didesnės ir stambesnės kosminės dalelės priklausomai nuo masės yra pavojingesnės ir gali pasiekti Žemės paviršių. Meteorų lietaus metu gali pasitaikyti ir meteoritų, kurie pasiekę Žemės paviršių gali padaryti ir nemažai žalos.

Labai įspūdingas reginys yra degančio bolido kritimas. Bolidas yra didelės masės stambus meteoras. Jis sužimba 90–120 kilometrų aukštyje virš Žemės ir užgęsta 40–20 kilometrų aukštyje. Stebėtojai bolido kritimo metu danguje regi ugnies kamuolį, po savęs paliekantį ilgą dūminę uodegą. Bolidai taip pat gali kelti grėsmę. Kai kurie didelės masės bolidai sudega nepilnai ir jų skeveldros pasiekia Žemės paviršių.

Po žvaigždėtu rugpjūčio dangumi suvilioti krintančių žvaigždžių nepamirškime, kad mūsų Žemė skrieja kosmine erdve, kuri toli gražu nėra tuščia, nors ir be galo graži ir įspūdinga, tačiau kiekvieną akimirką pilna pavojų. Nepamirškime ir to, kad mes patys esame šios didingos Visatos dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.