Artimiausią Žemės dvynę radusių astronomų burnos – užsiūtos

Tai gali būti sensacingiausias visų laikų kosmoso atradimas: pasaulio žiniasklaida mirga pranešimais apie tai, kad mokslininkai artimiausios mūsų kaimynės sistemoje aptiko į Žemę panašią planetą, kurioje gali būti gyvybė. Tačiau atradimo autoriai to nekomentuoja.

NASA Keplerio teleskopu jau aptikta tūkstančiai egzoplanetų, dešimtys jų gali būti tinkamos gyvybei.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NASA Keplerio teleskopu jau aptikta tūkstančiai egzoplanetų, dešimtys jų gali būti tinkamos gyvybei.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 2:44 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:13 PM

Naujai atrasta planeta sukasi aplink Kentauro Proksimą – ši žvaigždė skrieja už maždaug 4,24 šviesmečio ir yra artimiausia Saulės kaimynė. Neoficialiai nurodoma, kad toji planeta yra panaši į Žemę, o sąlygos joje gali būti palankios gyvybei išsivystyti, nurodo Independent.co.uk.

Kol kas atradimo autoriai apie tai nieko nesako, tačiau tikimasi, kad daugiau duomenų jie pateiks mėnesio pabaigoje.

Jei šie pranešimai pasitvirtins, naujoji planeta bus artimiausia mums žinoma į Žemę panaši planeta už mūsų sistemos ribų.

„Iki šiol pavadinimo neturinti planeta, manoma, yra Žemės tipo ir sukasi aplink Kentauro Proksimą atstumu, kuris yra tinkamas išlaikyti skystą vandenį jos paviršiuje – tai yra svarbi sąlyga gyvybei atsirasti“, – nurodo Vokietijos laikraštis „Der Spiegel“.

Europos Pietinės observatorijos atstovas atsisakė komentuoti šį pranešimą, tačiau patvirtino apie tai žinantis.

NASA Keplerio teleskopu jau aptikta tūkstančiai egzoplanetų, dešimtys jų gali būti tinkamos gyvybei. Tačiau taip arti – vos už 4,24 šviesmečio (tai yra 270 tūkst. kartų toliau nei skiria Saulę ir Žemę) – aptikti Žemės dvynę būtų tikra sensacija.

Naudojant šiandienos technologijas jos aplankyti dar nepavyktų, tačiau ateityje ji pretenduotų tapti pirmuoju objektu, kurį pasiektų žmonių sukurtas kosminis zondas.

Kentauro Proksima yra raudonoji nykštukė, septyniskart mažesnė už Saulę. Kaip ir visos raudonosios nykštukės, ji yra per silpna, kad ją būtų galima pastebėti plika akimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.