Neįmanomas variklis – vis arčiau realybės

Viena iš stebuklingai skambančių variklių koncepcijų yra vadinamoji elektromagnetinė pavara (angl. electromagnetic drive). Šios technologijos palaikytojų teigimu, radijo bangos, teisingai nukreiptos uždaroje ertmėje, gali sukurti nedidelę varančią jėgą.

Elektromagnetinės pavaros variklių labiausiai tikisi kosmoso kelionių entuziastai.<br>123rf nuotr.
Elektromagnetinės pavaros variklių labiausiai tikisi kosmoso kelionių entuziastai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Sep 19, 2016, 12:37 PM, atnaujinta May 12, 2017, 3:42 PM

Iš pirmo žvilgsnio, toks teiginys prieštarauja judesio kiekio tvermės dėsniui – jei ertmė tikrai uždara ir niekas iš jos neišlekia, kaip gali visas prietaisas būti stumiamas kuria nors kryptimi?

Bet, atrodo, kad straipsnis, aprašantis tokį prietaisą, praėjo recenziją ir netrukus bus paskelbtas moksliniame žurnale. Kol kas publikacijos nėra, bet susidomėjusiems verta sekti „Journal of Propulsion and Power“.

Aišku, publikacija pati savaime nereiškia, kad viskas jau aišku ir įrodyta. Tai tiesiog reiškia, kad gauti rezultatai aprašyti pakankamai aiškiai ir nuosekliai, jog juos verta nagrinėti mokslinėje bendruomenėje. Bet ir tai yra įdomu.

Tiesa, remiantis gandais, prietaisas generuoja maždaug 1,2 miliniutono jėgos iš kiekvieno kilovato galios. Tokios jėgos užtektų nusverti sunkio jėgai, kurią kuria 0,12 gramo masės kūnas.

Tad iki praktinio pritaikymo dar tikrai toli, net jei fundamentaliai procesas veikia ir nepaaiškės, kad ten kažkur giliai pasislėpusi paklaida ar eksperimentinis netikslumas (kaip buvo su šviesos greitį viršijančiais neutrinais).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.