Nustatyta, kaip Žemę pasiekė gyvybei svarbi medžiaga

Per pastaruosius keletą metų yra daug padaryta, siekiant identifikuoti ir laiku aptikti Žemei pavojingus asteroidus, tačiau pavojus vis dar išlieka.

Asteroidų smūgiai ankstyvojoje Žemėje galėjo būti labai naudingi – netgi atnešti į planetą gyvybei reikalingą fosforą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Asteroidų smūgiai ankstyvojoje Žemėje galėjo būti labai naudingi – netgi atnešti į planetą gyvybei reikalingą fosforą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Sep 24, 2016, 10:48 AM, atnaujinta May 12, 2017, 3:48 AM

Taip teigiama JAV Prezidento vyriausiojo mokslinio patarėjo Johno Holdreno ataskaitoje. Visgi ten taip pat teigiama, kad progresas yra pastebimas ir galimybė apsisaugoti nuo pražūtingo asteroido smūgio netrukus taps realybe.

Asteroidų smūgiai ankstyvojoje Žemėje, priešingai, galėjo būti labai naudingi – netgi atnešti į planetą gyvybei reikalingą fosforą.

Fosforas atlieka daug vaidmenų gyvuose organizmuose – RNR ir DNR grandinių stuburuose, ląstelių sienelėse, energiją kaupiančiuose fermentuose ATP.

Tačiau didžioji dalis fosforo Žemėje aptinkama fosfatuose, kurie netirpsta vandenyje, tad neaišku, kaip fosforas galėjo išsilaisvinti ir pradėti dalyvauti (proto-)gyvybiniuose procesuose.

Jau kurį laiką teigiama, kad fosforą galėjo atnešti meteoritai, kuriuose kartais aptinkama mineralo šraibersito, turinčio savyje fosforo.

Dabar pirmą kartą sukurta sintetinė šraibersito versija, sandara atitinkanti natūralią. Pirmieji bandymai rodo, jog šraibersitas tikrai tirpsta vandenyje ir taip gali atiduoti fosforą į aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.