Į TKS išskrido raketa su trimis astronautais

Raketa „Sojuz“ su veterane amerikiete astronaute, kosmoso naujoku prancūzu ir rusų kosmonautu penktadienį išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Astronautai TKS pasieks po dviejų dienų – kosminės kapsulės prisijungimas prie TKS numatomas šeštadienį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Astronautai TKS pasieks po dviejų dienų – kosminės kapsulės prisijungimas prie TKS numatomas šeštadienį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Trijulė prisijungs prie dviejų rusų ir amerikiečio, Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbančių nuo spalio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Trijulė prisijungs prie dviejų rusų ir amerikiečio, Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbančių nuo spalio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2016, 8:07 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:21 PM

NASA astronautė Peggy Whitson, rusas Olegas Novickis ir prancūzas Thomas Pesquet iš Rusijos kosmodromo Kazachstane pakilo kaip planuota – penktadienį 2 val. 20 min. vietos (ketvirtadienį 22 val. 20 min. Lietuvos) laiku. Erdvėlaivis sėkmingai įskriejo į orbitą aštuoniomis minutėmis vėliau, o su TKS jis susijungs po dviejų dienų.

Savo 57-ąjį gimtadienį vasarį švęsianti P.Witson jau yra vyriausia moteris pabuvojusi kosmose, bet tai tik vienas iš daugelio jos pasiektų rekordų. Ajovoje gimusiai biochemikei ši ekspedicija TKS bus jau trečioji; be to, ji antrąkart taps orbitinės stoties kapitone.

Kosmose P.Witson jau praleido 377 dienas ir keletą kartų buvo išėjusi į atvirą kosmosą. Po naujos pusmetį truksiančios misijos jos kosmose praleistų dienų skaičius turėtų padidėti iki 534 – taigi ji tikriausiai pasieks dar vieną rekordą, rugsėjį pagerintą 58 metų astronauto Jeffrey Williamso.

Be P.Whitson, „Sojuz“ erdvėlaiviu dar skrenda patyręs 45 metų rusų kosmonautas O.Novickis bei 38 metų prancūzas Th.Pesquet, kuriam šis skrydis į kosmosą yra pirmasis. Trijulė prisijungs prie dviejų rusų ir amerikiečio, Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbančių nuo spalio.

Iškėlė keturis palydovus

Dar vienas raketos startas įvyko ketvirtadienį Prancūzijos Gvianoje. Ši raketa iškėlė į orbitą keturis Europos navigacijos sistemos „Galileo“ palydovus. 

Ketvirtadienį paleisti palydovai papildys sistemą, sudarančią galimybę Europos Komisijai teikti ribotas paieškos ir gelbėjimo paslaugas, o paprastiems vartotojams – tiksliai nustatyti savo buvimo vietą. 

„Galileo“ sistemą jau sudaro 18 palydovų; ji taps visiškai funkcionali, kai orbitoje bus 24 palydovai. Be to, bus paleisti dar šeši atsarginiai palydovai. 

„Galileo“ gali būti naudojama kartu su JAV sukurta analogiška Pasauline vietos nustatymo sistema (GPS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.