Netekome Kentauro Alfos. Bet ką gavome vietoje to?

Ką bendro turi Eltonas Johnas, Marilyn Monroe, Whoopi Goldberg ir Kentauro Alfa? Visi šie išvardinti yra žvaigždės, ir visi jie pasikeitė vardus.

Kentauro Alfa perkrikštyta į Rigil Kentauri.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kentauro Alfa perkrikštyta į Rigil Kentauri.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-01 11:02, atnaujinta 2018-02-10 01:26

Tik štai trys pirmi senuosius ir tikruosius savo vardus pakeitė į naujus, o Kentauro Alfai nutiko priešingai – šiai žvaigždei grąžintas senasis pavadinimas: Rigil Kentauri, kas arabiškai reiškia „kentauro kanopą“.

Naujai perkrikštytoji tapo viena iš 227 žvaigždžių, kurių pavadinimus paskutinėmis spalio dienomis patikslino (suprask – pakeitė) Tarptautinės Astronomų sąjunga (angl. International Astronomical Union).

Pakeitimai daryti todėl, kad, pasak svetainės Space.com, daug dangaus kūnų turėjo po daugiau nei vieną ar kelis vardus – štai pavyzdžiui Formalhaulto žvaigždė (Pietų Žuvies žvaigždyne) jų turėjo net 30.

Bet žinoma, ne visi patenkinti pakeitimais. Labiausiai pasipiktinusios turėtų būti dvi grupės: astronomai veteranai ir Sido Meierio kūrybos gerbėjai.

Parengta pagal Sciencemag.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.