Šviesos greičio matavimas: kas ir kaip pirmasis tai atliko?

Šviesos greitį pirmasis sėkmingai (nors ir nelabai tiksliai) išmatavo danas astronomas Olausas Roemeris. Tai jis atliko 1676 metais, pasinaudojęs Jupiterio palydovų judėjimu.

O.Roemeriui pirmajam pavyko ganėtinai tiksliai apskaičiuoti šviesos greitį.<br>123rf nuotr.
O.Roemeriui pirmajam pavyko ganėtinai tiksliai apskaičiuoti šviesos greitį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-07 12:15, atnaujinta 2018-02-10 00:07

Mokslininkai ir filosofai ilgai ginčijosi, ar šviesos greitis yra begalinis, o jei ne – kaip jį būtų galima išmatuoti. Vienas pirmųjų tai padaryti bandė italų astronomas Galileo Galilei, siūlęs išmatuoti laiko tarpą tarp žibinto atidengimo ir jo atspindžio tolimame veidrodyje pasirodymo. Eksperimentas vaisių nedavė – juk šviesa per sekundę daugiau nei 7 kartus apskrieja Žemės rutulį.

Tiksliau šviesos greitį nustatyti pavyko O.Roemeriui, kuris tuo metu dirbo Paryžiaus karališkojoje observatorijoje.

Šis astronomas stebėjo Jupiterio palydovo Ijo užtemimus ir pamatė, kad jų judėjimas atrodo šiek tiek kitaip, priklausomai nuo to, ar Žemė savo orbitoje juda link Jupiterio, ar tolyn nuo jo. Astronomas apskaičiavo, kad šviesa užtrunka apie 22 minutes, kol nukeliauja atstumą, lygų Žemės orbitos aplink Saulę diametrui. Tai reikštų, kad šviesos greitis siekia apie 220 tūkst. kilometrų per sekundę – maždaug 26 proc. mažiau nei yra iš tiesų.

O.Roemerio teorija tuomet vertinta kontroversiškai ir jis niekada neįtikino observatorijos direktoriaus, Giovanni Domenico Cassinio, ją priimti. Vis dėlto ji sulaukė kitų mokslininkų ir filosofų pritarimo, tokių kaip Christiaanas Huygensas ir Isaacas Newtonas.

Teorija buvo galutinai patvirtinta praėjus beveik dviem dešimtmečiams po O.Roemerio mirties, 1729-aisiais.

Dar vėliau šviesos greitį pavyko išmatuoti Žemėje, laboratorijos sąlygomis, o 1983 metais buvo oficialiai patvirtinta, kad šviesos greitis yra 299 792 458 m/s.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?