Žemės lemtis: astronomų dėmesį prikaustė mirštanti žvaigždė

Po penkių milijardų metų Saulė mirs – išsiplės į raudonąją milžinę, išdegins vidines planetas, o vėliau nusimes išorinius sluoksnius ir taps baltąja nykštuke. Merkurijus ir Venera bus apgaubti Saulės ir sudegs, o kaip bus su Žeme – neaišku.

Ar sprogus Saulei mūsų planeta išliks?<br>123rf nuotr.
Ar sprogus Saulei mūsų planeta išliks?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Dec 13, 2016, 9:58 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:56 PM

Vieni modeliai teigia, kad Saulė, tapusi raudonąja milžine, apgaubs ir Žemę, kiti – kad mūsų planetos nepasieks, ir ji, nors ir netekusi atmosferos bei vandens, liks skrieti aplink baltąją nykštukę.

Nauji už 60 parsekų esančios žvaigždės Laivagalio L2 stebėjimai padeda išsiaiškinti, kuri prognozė teisingesnė.

Šios žvaigždės masė kažkada buvo labai panaši į Saulės. Jos amžius – 10 milijardų metų, taigi ji jau pasiekė raudonosios milžinės stadiją ir šiuo metu praranda išorinius sluoksnius, formuodama planetinį ūką. Dabartinė jos masė sumažėjo trečdaliu nuo pradinės.

Šalia žvaigždės, nutolusi dvigubai toliau nei Žemė nuo Saulės, aptikta planeta. Ji yra 12 kartų masyvesnė už Jupiterį, taigi į Žemę nepanaši, bet tolesni planetos ir žvaigždės sąveikos stebėjimai padės įvertinti ir tai, kokio likimo gali tikėtis mūsų planeta.

O žvaigždės stebėjimai padės nustatyti jos spindulį ir poveikį artimiausioje aplinkoje – ten, kur šalia Saulės bus ir Žemė, kai mūsų žvaigždė išsipūs gyvenimo pabaigoje.

Tyrimo rezultatai „arXiv“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.