Nauja teorija verčia Visatos suvokimą aukštyn kojomis

Astronomės Margot Brouwer (Leideno observatorija, Nyderlandai) vadovaujama komanda pirmą kartą patikrino naują fizikos teoretiko Eriko Verlinde'o iš Amsterdamo universiteto teoriją galaktikų gravitaciniu lęšiavimu. Tikrindami E.Verlinde'o prognozes, M.Brouwer ir jos komanda matavo gravitacijos išsidėstymą apie daugiau nei 33 000 galaktikų.

O ką, jei Visatą iki šiol supratome klaidingai?<br>AFP/Scanpix nuotr.
O ką, jei Visatą iki šiol supratome klaidingai?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 19, 2016, 9:42 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:50 PM

Jie priėjo išvadą, kad E.Verlinde'o teorija gerai atitinka išmatuotą gravitacijos pasiskirstymą. Tyrimo rezultatai priimti publikavimui britiškame „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ žurnale.

E.Verlinde'as dabar tvirtina, kad jo alternatyva A.Einsteino teorijai paaiškina ne tik gravitacijos mechanizmą, bet ir kilmę paslaptingosios papildomos gravitacijos, kurią astronomai dabar priskiria tamsiajai materijai. Naujoji E.Verlinde'o teorija numato, kiek gravitacijos turėtų būti, remdamasi vien regimos materijos mase.

M.Brouwer apskaičiavo 33 613 galaktikų masę, remdamasi vien iš regimosios masės E.Verlinde'o numatoma gravitacija. E.Verlinde'o spėjimai buvo palyginti su gravitacijos pasiskirstymu, išmatuotu gravitaciniu lęšiavimu.

M.Brouwer daro išvadą, kad jo prognozės gerai sutampa su stebėtu gravitacijos pasiskirstymu, tačiau pabrėžia, kad papildomą gravitaciją gali paaiškinti ir tamsioji materija. Tačiau tamsiosios materijos masė yra laisvas parametras, kurį reikia priderinti prie stebėjimų. E.Verlinde'o teorija leidžia daryti tiesiogines prognozes, be laisvų parametrų.

Naujoji teorija dabar taikytina tik izoliuotoms, sferinėms ir statiškoms sistemoms, tuo metu Visata yra dinamiška ir sudėtinga. Daugelio stebėjimų naujoji teorija dar paaiškinti negali, tad tamsioji materija iš trasos dar nesitraukia.

„Dabar lieka tik pažiūrėti, kaip teorija vystysis, ir kaip ją galima toliau tikrinti. Bet šio pirmojo testo rezultatai tikrai įdomūs“, – sakė M.Brouwer.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.