Asteroidų apgultis: astronomai tokio atvejo neatsimena

Trečiadienį net keturi asteroidai praskries netoli Žemės. Didžiausio iš jų, pavadinto 2006XD2, skersmuo siekia net 260 metrų ir jis skrieja 13 km per sekundę greičiu. O mažiausiu atstumu su mūsų planeta prasilenks asteroidas 2006LH – jis atsidurs maždaug už 2,4 mln. km nuo Žemės. Šio objekto skersmuo siekia 45 metrus.

NASA seka apie 13 tūkst. objektų Saulės sistemoje, kurių orbitos yra artimos Žemės orbitai.<br>123rf nuotr.
NASA seka apie 13 tūkst. objektų Saulės sistemoje, kurių orbitos yra artimos Žemės orbitai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 5:01 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:33 PM

Dar dviem asteroidams, kurie trečiadienį prasilenks su Žeme, yra suteikti kodiniai vardai 2010XN ir 2015YQ1, rašo Dailymail.co.uk.

„2006XD2 yra gana didelis. Jei jis trenktųsi į Žemę, pridarytų nemažai žalos. Tačiau nei vienas iš šių objektų nesusidurs su mūsų planeta, taigi esame saugūs“, – sakė planetų mokslininkas Detlefas Koschny iš Stratklaido universiteto (Škotija).

Kiekvieną mėnesį dešimtys asteroidų praskrieja 7,5 mln. km ar mažesniu atstumu nuo Žemės, tačiau atvejai, kuomet per vieną dieną tokių pasitaiko net keturi, yra išties reti.

„Bent jau aš neatsimenu, kad taip anksčiau būtų nutikę“, – sakė D.Koschny.

NASA seka apie 13 tūkst. objektų Saulės sistemoje, kurių orbitos yra artimos Žemės orbitai. Apie 1,6 tūkst. asteroidų yra priskirti galimai keliantiems pavojų, tačiau kol kas nėra duomenų, kad koks nors stambus kosminis kūnas tikrai atsitrenks į Žemę per artimiausią šimtmetį.

Realų pavojų Žemei kelia asteroidai, kurių skersmuo yra didesnis nei 20 metrų – maždaug tokio dydžio prieš įskriedamas į Žemės atmosferą buvo prieš kelerius metus Čeliabinske nukritęs meteoritas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.