Naujas atradimas privertė kapituliuoti Standartinį fizikos modelį

Italų mokslininkai aptiko labai neįprastas nedidelių spiralinių galaktikų savybes. Atradimas neatitinka Standartinio fizikos modelio postulatų.

Specialistus nustebino, kad tamsiosios materijos santalkų forma minigalaktikose sutampa su šių galaktikų forma.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Specialistus nustebino, kad tamsiosios materijos santalkų forma minigalaktikose sutampa su šių galaktikų forma.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 20, 2016, 10:26 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:39 PM

Paolo Salucci iš SISSA instituto su kolegomis atkreipė dėmesį į neįprastas 36 neseniai atrastų spiralinių minigalaktikų savybes. Konkrečiau – į „keistą“ paslaptingosios tamsiosios materijos elgesį šiuose žvaigždžių megapoliuose. Patys mokslininkai teigia, kad šis atradimas gali tapti „portalu į naujos fizikos pasaulį“.

Tyrėjai nagrinėjo žvaigždžių judėjimą nedidelių galaktikų – už Paukščių Taką mažesnių dešimtis ir net šimtus kartų – centrinėse srityse ir pakraščiuose. Specialistus nustebino, kad tamsiosios materijos santalkų forma šiose minigalaktikose sutampa su šių galaktikų forma. Tai yra, regimai materijai susitelkus vienoje „žvaigždžių megapolio“ vietoje, ten pat telkiasi ir tamsioji materija. O jei galaktika „ištempta“ ir žvaigždės yra toli viena nuo kitos, tai ir tamsioji materija yra tokios formos.

„Tai – labai stiprus efektas, kurio Standartiniu fizikos modeliu paaiškinti negalima“, – sakė P.Salucci.

Mokslininkai kol kas negali paaiškinti keisto įprastos materijos ir jos tamsiosios „sesers“ sutapimo. Be to, tyrėjai pažymi, kad panašus efektas pastebimas ir stambesnėse galaktikose.

Tamsioji materija yra hipotetinė materijos forma, nespinduliuojanti elektromagnetinių bangų ir su jomis nesąveikaujanti. Tamsiosios materijos tiesiogiai stebėti neįmanoma, tačiau, remiantis kosminio aparato WMAP duomenimis, 22 proc. mūsų Visatos sudaro būtent tamsioji materija.

Anksčiau kita tyrėjų komanda išsiaiškino, kiek tamsiosios materijos mūsų Visata neteko. Mokslininkų skaičiavimai rodo, kad nestabilių dalelių tamsiojoje materijoje iš karto po Didžiojo sprogimo buvo ne daugiau nei 2–5 proc.

Šaltinis: Naked-science.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.