Astronomai pasiklausė septynių naujai rastų planetų

Teigiama, kad septynių uolinių planetų aplink TRAPPIST-1 žvaigždę atradimas yra didelis žingsnis į priekį, ieškant nežemiškos gyvybės. Taip yra todėl, kad tokios žvaigždės, kaip TRAPPIST-1, yra labai dažnos, taigi šia sistema galėsime remtis analizuodami kitas. Be to, kai planetų yra septynios, tikimybė, jog bent vienoje egzistuoja gyvybė, smarkiai išauga.

Gali būti, kad maždaug tokį vaizdą matytume atsidūrę TRAPPIST-1f planetos paviršiuje. Menininko iliustracija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gali būti, kad maždaug tokį vaizdą matytume atsidūrę TRAPPIST-1f planetos paviršiuje. Menininko iliustracija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Mar 2, 2017, 7:59 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:46 PM

Tolesnis žingsnis nagrinėjant sistemą – planetų atmosferų charakterizavimas, kurį bus galima atlikti Jameso Webbo kosminiu teleskopu.

Tuo metu SETI jau spėjo pasiklausyti TRAPPIST-1 sistemos ir iš jos sklindančių radijo bangų. Procesas buvo pradėtas dar iki šios savaitės atradimo paskelbimo.

Deja, jokių nenatūralių signalų neaptikta, tačiau stebėjimai nesibaigia: ateityje jų planuojama ir daugiau.

Kokia planeta yra tinkama gyvybei? Planetų skirstymas į priklausančias gyvybinei zonai ir nepriklausančias nėra vienintelis, ar netgi tikrai tinkamas, kriterijus. Kol negalime reguliariai charakterizuoti planetų atmosferų, tol ir jų gyvybingumo įvertinimai lieka labai netikslūs. Taigi daugelį egzoplanetų atradimų apskelbti „Žemės dvynės“ atradimais yra tikrai netikslu.

Bent jau taip teigia Čilės katalikiškojo universiteto astronomas Joshua Tan. Jo teigimu, taip pat reikia tobulinti ir skaitmeninius modelius, kad būtų aiškiau įmanoma atskirti planetas, kuriose tikėtina rasti atmosferą, nuo tų, kuriose atmosferos nėra arba kurios jos turi per daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.