Visatoje tamsioji energija sparčiai ima viršų: kas vyksta?

Kad Visata plečiasi, žinome jau beveik šimtą metų. Greitėjantis Visatos plėtimasis – daug naujesnis atradimas: jam šiemet sukanka dvidešimt.

Kaimyninėje Andromedos galaktikoje aptiktas gama spindulių signalas, sklindantis iš galaktikos centro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kaimyninėje Andromedos galaktikoje aptiktas gama spindulių signalas, sklindantis iš galaktikos centro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Mar 7, 2017, 8:52 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:50 AM

Visatos evoliuciją nulemia jos sudedamųjų dalių – materijos ir tamsiosios energijos – tankiai. Tamsioji energija yra toks įdomus reiškinys, kurio tankis nekinta Visatai plečiantis.

Taigi kadaise tamsiosios energijos įtaka Visatai buvo nereikšminga, nes santykinis jos tankis buvo labai mažas. Užtat tolimoje ateityje tamsioji energija visiškai dominuos ir materijos įtaka taps nereikšminga.

Šiuo metu tamsiosios energijos tankis maždaug trigubai viršija materijos tankį, o prieš penkis milijardus metų jie buvo lygūs. Dar šiek tiek anksčiau Visatos plėtimasis ėmė greitėti ir praktiškai sustojo kosminių struktūrų augimas.

Ar tai, kad gyvename tokiu metu, kai materijos ir tamsiosios energijos tankiai panašūs, yra atsitiktinumas? Atsakymo į šį klausimą, deja, nėra.

Plačiau apie tamsiąją energiją, ką apie ją žinome ir ko nežinome, Space.com rašo astrofizikas Paulas Sutteris.

Tamsioji materija Andromedoje

Kiekviena galaktika turi tamsiosios materijos halą, kurio didžiausias tankis yra centre. Didžiausias tankis reiškia ir didžiausią skaičių tamsiosios materijos dalelių tarpusavio sąveikų. Jei šios dalelės apskritai sąveikauja – pavyzdžiui, anihiliuoja – tarpusavyje, tai tokius signalus pamatyti daugiausiai šansų būtent galaktikų centruose.

Keletą kartų buvo pranešta apie panašius atradimus Paukščių Take, bet jie vis paaiškėdavo esą neteisingi. Dabar paskelbta, kad kaimyninėje Andromedos galaktikoje aptiktas gama spindulių signalas, sklindantis iš galaktikos centro.

Šis signalas gali būti sukeltas tamsiosios materijos dalelių anihiliacijos, bet norint tai nustatyti, reikės detalesnių stebėjimų ir detalaus palyginimo su Paukščių Tako gama spinduliuote.

Gali būti, kad gama spindulius skleidžia Andromedoje esantys pulsarai, bet tai reikštų, kad jų galaktikos centrinėje dalyje yra gerokai daugiau, nei Paukščių Tako centre.

Koks bebūtų galutinis atsakymas, šie stebėjimai padės geriau suprasti galaktikų sandarą ir evoliuciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.