Šiltai apsirenkite: dangų papuoš įspūdingas reginys

Tie, kas yra bent kartą gyvenime matę šiaurės pašvaistę, sutiks – tokio reginio išties verta laukti. Šįvakar lietuviams prognozuojama viena šių retų progų. Tiesa, norint pasigrožėti pašvaiste Lietuvoje, teks įdėti šiek tiek pastangų.

Sulaukus tamsos verta iškišti nosį iš namų ir šiaurės kryptimi dairytis neoninio švytėjimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sulaukus tamsos verta iškišti nosį iš namų ir šiaurės kryptimi dairytis neoninio švytėjimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaurinėse platumose pašvaistės šokis danguje kartais būna itin ryškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurinėse platumose pašvaistės šokis danguje kartais būna itin ryškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2017, 6:45 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:00 AM

Pirmadienį Žemėje fiksuojama vidutinio stiprumo geomagnetinė audra. Dieną Žemės magnetinio lauko svyravimų indeksas Kp svyravo apie 5 balus, o popiet pakilo iki 6 balų.

„Kai aktyvumas viršija 5 Kp, visada galima tikėtis pašvaisčių Lietuvoje. Tikimybė, sakyčiau, daugiau nei 50 procentų – labai tikėtina, kad bus, ryškesnės ar mažiau ryškios“, – sakė etnokosmologas Jonas Vaiškūnas.

Tiesa, tokių kerinčių vaizdų, kokie masažuoja Norvegijos, Suomijos ir kitų šiaurinių valstybių gyventojų (bei lankytojų) akis, Lietuvoje kažin ar bus – tam reikėtų dar stipresnės geomagnetinės audros. Nors niekas nežino, vakarop Žemės magnetinio lauko aktyvumas gali ir pakilti.

Bet kuriuo atveju sulaukus tamsos verta iškišti nosį iš namų ir šiaurės kryptimi dairytis neoninio švytėjimo, kuris gali priminti plunksninius debesis.

„Svarbiausias patarimas – turėti kantrybės, pabūti lauke valandą ar kelias ir stebėti dangų, nes tie dalykai yra laikini. Tas pliūptelėjimas, kadangi bangavimas vyksta, gali staiga sužibėti ryškiau ir paskui vėl išblėsti. Reikėtų kantriai stebėti šiaurinę dangaus pusę, – sakė J.Vaiškūnas. – Miestiečiams reikėtų išvykti už miesto, į šiaurinę pusę, kad jo švytėjimas nebūtų supainiotas su pašvaiste.“

O jei turite fotoaparatą ir stovą – galite pabandyti pašvaistę užfiksuoti (tam reikės nustatyti didelį išlaikymą). Nuotraukose pašvaistės kartais atrodo net spalvingesnės, nei žiūrint gyvai!

Jei užfiksuosite pašvaistės nuotrauką – siųskite ją „IT ir mokslo“ rubrikai el. paštu klauskIT@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.