„Ateivių žvaigždėje“ – naujos keistenybės

Tai beveik užtikrintai ne ateiviai, bet Tabby žvaigždė ir vėl elgiasi velniškai keistai. Žvaigždė, sukėlusi planetinio masto susidomėjimą 2015 m. rudenį, kai astronomas Jasonas Wrightas iškėlė mintį, kad keistasis mirgėjimas galėtų būti ateivių megastruktūros daromos įtakos rezultatas, ir vėl mirga. Bet dabar astronomai jau yra pasirengę visą vyksmą atidžiai stebėti.

 Keistai besielgianti žvaigždė pastaruoju metu vėl pritemo.<br> NASA/JPL/Caltech iliustr.
 Keistai besielgianti žvaigždė pastaruoju metu vėl pritemo.<br> NASA/JPL/Caltech iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 12:31 PM, atnaujinta May 22, 2017, 12:41 PM

Pasaulis apie paslaptingą žvaigždės šviesumo kitimą sužinojo iš J.Wrighto žinutės „Twitter“.

Kaip pranešė „Popular Science“, Fairborn observatorija Arizonoje patvirtino, kad žvaigždė pastaruoju metu pritemo apie 3 proc. Kaip ir ankstesniais atvejais, įprastu žvaigždėms elgesiu to lengvai paaiškinti neįmanoma. Anksčiau žvaigždės keistumą bandyta aiškinti kometų fragmentų spiečiais, neseniai suirusia planeta ir visų mėgiama ateivių megastruktūra.

Tabby žvaigždė, arba KIC 8462852, kaip ji pavadinta Keplerio kosminio teleskopo duomenų bazėje, glumino astronomus nuo tada, kai piliečių mokslo dalyviai pastebėjo keistą jos šviesio kreivę. Per ketverius Keplerio stebėjimo metus žvaigždės šviesis su pertrūkiais kito, vienu metu susilpnėdamas netgi 20 proc. 

Kuo ilgiau astronomai stebėjo žvaigždę, tuo reikalai keistėjo. Senų fotografijos plokštelių analizė parodė, kad žvaigždės šviesis per XX amžių sumažėjo net 19 procentų, o paskesnė Keplerio duomenų analizė atrodė patvirtinanti ilgalaikį temimą. Netrukus buvo nuspręsta, kad vienintelis būdas įminti paslaptį – stebėti žvaigždės pritemimą visame elektromagnetinio spinduliavimo spektre. Po sėkmingos sutelktinio finansavimo kampanijos praėjusį pavasarį, būtent tai astronomai ir ketina atlikti.

Laiko jie nešvaisto – raginama nukreipti visų teleskopų, netgi mėgėjiškų, objektyvus į Tabby žvaigždę ir stebėti, kaip kinta šviesos kreivė per pritemimą. „Dabar organizuojame daug skirtingų teleskopų“, – sakė J.Wrightas interviu, duotame SETI programai, pabrėždamas, kad abiem Kecko teleskopais Havajuose bus stebima Tabby žvaigždė, tikimasi, su kolegomis ir kitose observatorijose JAV ir kitur pasaulyje. „Tai turėtų būti išties jaudinantis savaitgalis“, – pridūrė jis.

Keplerio duomenyse Tabby žvaigždė yra baltos spalvos. Tikslesniais skirtingų bangos ilgių matavimais bus galima nustatyti, kokia medžiaga pridengia žvaigždę. Tarkime, stipri mėlynos ir ultravioletinės šviesos sugertis rodytų milžinišką dulkių gniutulą, o infraraudonojo spinduliavimo perteklius liudytų kometų hipotezės naudai.

O kas remtų milžiniškos ateivių konstrukcijos hipotezę? Tik patys neįprasčiausi įrodymai, tačiau kol žvaigždei natūralūs paaiškinimai netinka, pasvajoti galima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.