Žemės link artinasi kometa

Mūsų planetos link artėja kometa C/2015 V2 Johnson, kuri jau pirmadienį, birželio 5 dieną, atsidurs arčiausiai Žemės, už maždaug 120 mln. km. Vėliau ji apskries Saulę ir, ko gero, bus išspjauta iš Saulės sistemos. 

Kometą C/2015 V2 Johnson šiuo metu galima pamatyti su žiūronais. <br> John Purvis / „Flickr“ nuotr.
Kometą C/2015 V2 Johnson šiuo metu galima pamatyti su žiūronais. <br> John Purvis / „Flickr“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-05 09:08, atnaujinta 2017-06-05 09:11

Šiuo metu kometos matomumas siekia +7,5 ryškį, taigi ją įmanoma pamatyti su žiūronais, o atrodo ji kaip blyški dėmė (plika akimi „uodegą“ pamatyti vargu ar pavyks). Geriausia kometą stebėti iškart po saulėlydžio, o pirmadienį ji dangaus skliaute prasilenks su Arktūru – trečia pagal ryškumą naktinio dangaus žvaigžde Jaučiaganio žvaigždyne, taigi kometą atrasti bus itin lengva. Tiesa, dangaus stebėtojams gali trukdyti vis pilnėjantis Mėnulis. 

Prognozuojama, kad mėnesio pabaigoje kometa turėtų pasiekti +6 ryškį, taigi bus dar geriau matoma, tiesa, tuomet ja galės grožėtis jau tik pietinio pusrutulio gyventojai, mat kometa turi labai neįprastą orbitą. 

Šią kometą 2015-ųjų lapkričio 3 dieną atrado projekto „Catalina Sky Survey“ astronomas Jessas Johnsonas, jo garbei šis dangaus kūnas ir pavadintas. Tuo metu ji buvo už 6,17 astronominiu vienetų (apie 923 mln. km) nuo Žemės, o jos ryškumas tebuvo +17. 

Panašu, kad tai bus pirma ir vienintelė kometos Comet V2 Johnson kelionė į vidinę Saulės sistemos dalį, kadangi jos orbita yra hiperbolės formos – apskriejusi saulę ji veikiausiai bus išspjauta iš Saulės sistemos. 

Parengta pagal Nationalgeographic.com ir Phys.org inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.