NASA Marse aptiko keistą darinį ir nežino, kas tai

„Mars Reconnaissance Orbiter“ buvo paleistas prieš beveik 12 metų ir per tą laiką užfiksavo neįtikėtinų Marso nuotraukų. Moksliniu požiūriu visos jos yra savaip vertingos, tačiau kai kurios kelia daug klausimų. NASA neseniai pasidalino Marso lede ir grunto paviršiuje matomos duobės nuotrauka ir pareiškė – mokslininkai nežino, kas tai.

 Kas sukūrė šią duobę? <br> NASA nuotr.
 Kas sukūrė šią duobę? <br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2017, 5:09 PM

Pietiniame Marso pusrutulyje dabar yra vėlyva vasara. Saulė, o kartu ir temperatūra, aukštai nekyla, todėl visur matosi suledėjęs anglies dvideginis. Jis šioje vietoje pasižymi specifine struktūra ir primena šveicarišką sūrį – turi daug skirtingo dydžio skylių. Visgi mokslininkai apie jas žino jau seniai, o štai didesnė ir su ledu nesusijusi duobė kelia klausimų.

Kas tai galėtų būti? Iš nuotraukų matyti, kad tai – didžiulė duobė, prasiskverbianti giliai į Marso paviršių. Įprastai mokslininkai gali nustatyti tokių bruožų kilmę, pasinaudodami turimomis geologijos žiniomis. Dažniausiai duobes Marse sukelia susidūrimai su asteroidais ar koroziniai procesai. Tačiau šiuo atveju mokslininkai negali pasakyti, kas čia įvyko.

Žinoma, tokia žinia neliko nepastebėta tų, kurie mano, kad Marse gyvena arba gyveno protingos gyvybės formos – ta duobė būtinai yra patekimas į požemines jų gyvenvietes. Visgi mokslininkai turi kitų versijų. Tai, kad tiksli duobės kilmė nėra žinoma, nereiškia, kad Marso tyrėjai yra visiškai pasimetę tamsoje.

Tai gali būti asteroido paliktas krateris, kuris keistai atrodo dėl aplinkui buvusio ledo sluoksnio. Kita dar labiau tikėtina versija aiškina, kad tai – smegduobė. Greičiausiai po Marso paviršiumi sugriuvo lavos vamzdžių sistema, priversdama planetos paviršių įdubti į netikėtai atsivėrusią tuštumą. O galbūt toje vietoje yra vulkanas, kuris staiga ištirpdė ledą, suformuodamas tunelį.

NASA taip pat pastebi, kad panašių duobių Marse yra ne viena, tik kitos nėra tokios ryškios ir aiškiai apibrėžtos. Greičiausiai jas sukelia sublimacija – kietos medžiagos virtimas dujomis. Taigi sensacijų laukiantiems žmonėms dar teks palaukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?