Saulėje atsivėrė 120 tūkst. km skersmens dėmė: įspėja apie padarinius

NASA specialistai Saulės diske pastebėjo itin didelę, 120 tūkst. km skersmens, dėmę ir įspėja, kad ji Žemės kryptimi gali pasiųsti galingų žybsnių. 

Dėmė AR2665 matoma net iš Žemės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėmė AR2665 matoma net iš Žemės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėmė AR2665 matoma net iš Žemės.<br>NASA/SDO nuotr.
Dėmė AR2665 matoma net iš Žemės.<br>NASA/SDO nuotr.
Dėmė AR2665 matoma net iš Žemės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėmė AR2665 matoma net iš Žemės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 13, 2017, 6:49 PM, atnaujinta Jul 17, 2017, 9:20 AM

Ekspertų teigimu, dėmė, kuriai suteiktas pavadinimas AR2665, yra pakankamai didelė, kad sukurtų M klasės stiprumo žybsnius. Tokie žybsniai gali sukelti radijo signalų sutrikimų ir išvesti iš rikiuotės ryšių palydovus. 

Minėtą dėmę Saulę stebinti observatorija SDO pirmą kartą užfiksavo praėjusią savaitę, tačiau iki šiol ji taip ir neužsivėrė. 

„Mūsų kryptimi atsisuko nauja saulės dėmių grupė, kuri gana sparčiai auga. Tai pirma dėmė, atsiradusi Saulėje per pastarąsias dvi dienas, ir ji yra vienintelė Saulėje šiuo metu. Joje gali įvykti saulės žybsnių, tačiau kol kas anksti prognozuoti, kaip ji elgsis“, – nurodoma NASA pranešime. 

Dėmė šiuo metu yra atsisukusi tiesiai Žemės kryptimi, o JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija nurodo, kad yra 25 proc. tikimybė, jog šiandien įvyks M klasės stiprumo žybsnis. 

Saulės dėmė yra tamsus, vėsus plotas žvaigždės paviršiuje. Jos atsiranda dėl sąveikos su Saulės magnetiniu lauku. Dėmės dažniausiai fiksuojamos regionuose, kur yra intensyvus magnetinis aktyvumas, o kai ši energija susikaupia, iš dėmės išsiveržia žybsniai ir didelės energijos dalelės. 

Kuomet jos būna atsisukusios Žemės kryptimi, planetoje įvyksta geomagnetinės audros, kurios gali sukelti elektros tinklų ir ryšių sistemų sutrikimų, o taip pat matomos pašvaistės. 

Šaltinis: Dailymail.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.