Už nuopelnus pagerbtas lietuvis astronautas Rimantas Stankevičius

Netoli Maskvos esančiame Žukovskio mieste liepos 21 dieną atidengta anotacinė lenta žymiam lakūnui-bandytojui ir kosmonautui-bandytojui Rimantui Stankevičiui atminti. R.Stankevičius žinomas kaip vienas iš trijų lietuvių astronautų, reikšmingai prisidėjusių prie kosmoso tyrimų. Jei ne lemtingi 1990 metų rugsėjo įvykiai, šiandien visame pasaulyje garsiam lietuviui lakūnui būtų sukakę 73 metai. 

 Rimantas Stankevičius savo vardą giliai įrėžė lėktuvų bandymų ir kosmoso tyrimų istorijoje. 
 Rimantas Stankevičius savo vardą giliai įrėžė lėktuvų bandymų ir kosmoso tyrimų istorijoje. 
 „BAA Training“ aviacijos akademijos mokymų vadovas Vytautas Stankevičius. 
 „BAA Training“ aviacijos akademijos mokymų vadovas Vytautas Stankevičius. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 2:09 PM

Atidengta memorialinė lenta žymi nedidelę gatvelę, kuri pavadinta Rimanto Stankevičiaus vardu. Jos atidengimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas, kosmonauto-bandytojo brolis Vytautas Stankevičius, žymūs lakūnai, valstybinių institucijų, aviacijos įmonių ir universitetų atstovai.

„Malonu, kad brolio vardas gausų būrį lakūnų-bandytojų išugdžiusiame mieste dar nėra pamirštas. Ši graži miesto savivaldybės ir verslo atstovų iniciatyva verčia istorijos puslapį, kuriame ateities kartoms primenamas lakūnų-bandytojų indėlis į saugią dabarties aviaciją“, – prasmingą įvykį komentavo R.Stankevičiaus brolis, taip pat lakūnas, „BAA Training“ aviacijos akademijos mokymų vadovas Vytautas Stankevičius. 

Žukovskio miestas turi gilias aviacines tradicijas. Čia gyveno daug žinomų lakūnų-bandytojų, kosmonautų, mokslininkų. Jų garbei Žukovskio miesto savivaldybės, Gromovo skrydžių tyrimų instituto ir Centrinio aerodinamikos instituto (TsAGI) iniciatyva Žukovskyje šiais metais bus atidengtos dar 34 anotacinės lentos. 

„Rimantas gyvendamas Žukovskyje pasižymėjo ne tik kaip drąsus lakūnas-bandytojas. Jis taip pat buvo savivaldybės tarybos narys, aktyvus visuomenės veikėjas, rūpinęsis šeimomis, kurios lėktuvų ir kosminių bandymų metu neteko tėvų. Tokių šeimų Žukovskyje buvo itin daug“, – prisimena V.Stankevičius. 

Rimantas Stankevičius savo vardą giliai įrėžė lėktuvų bandymų ir kosmoso tyrimų istorijoje. Baigęs Marijampolės vidurinę mokyklą jis įstojo į Černigovo aukštąją karo aviacijos mokyklą. Po ilgų treniruočių metų užsispyręs ir atkaklus lakūnas buvo paskirtas į specialaus pasirengimo grupę skrydžiui daugkartinio naudojimo erdvėlaiviais „Buran“. 

Vykdydamas parodomąsias skrydžio programas, demonstruodamas karinės technikos galimybes Rimantas Stankevičius Lietuvos vardą garsino visame pasaulyje. Aplankyti trys kontinentai, tūpta keliasdešimtyje skirtingų karinių bazių, nuskristi tūkstančiai kilometrų, įveikta šimtai mirties kilpų. Viena jų Rimantui Stankevičiui tapo lemtinga. 

Vienas patikimiausių tuometinės Sovietų Sąjungos lakūnų-bandytojų žuvo 1990 metų rugsėjo 9 dieną Italijoje, Trevizo provincijos Salgaredos aerodrome aviacijos šventės metu atlikdamas vertikalią pilotažo figūrą naikintuvu Su-27.

Rimantas Stankevičius yra palaidotas Kaune, o Marijampolės vidurinei mokyklai, kurioje jis mokėsi, 2002 metais buvo suteiktas jo vardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business