Saturnas pateikia vis daugiau gyvybės atsiradimo detalių

Vis daugiau tyrimų įrodo, kad gyvybės atsiradimas buvo laipsniškas procesas. Prieš pirmąjį tikrai gyvą organizmą buvo virtinė vis sudėtingesnių junginių ir jų apykaitos ciklų, kurie galiausiai davė pradžią atsikuriančiai gyvai sistemai. 

Paskutines dienas skaičiuojančio zondo Cassini duomenų analizė atskleidė, jog Titano atmosferoje egzistuoja anglies grandinės anijonai,dalyvaujantys įvairių sudėtingesnių molekulių formavimosi reakcijose. <br>NASA iliustr.
Paskutines dienas skaičiuojančio zondo Cassini duomenų analizė atskleidė, jog Titano atmosferoje egzistuoja anglies grandinės anijonai,dalyvaujantys įvairių sudėtingesnių molekulių formavimosi reakcijose. <br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2017, 10:57 AM, atnaujinta Aug 2, 2017, 11:16 AM

Per trylika metų nuo 2004-ųjų vis daugiau šios virtinės analogų randame ir Saturno palydove Titane. Paskutines dienas skaičiuojančio zondo Cassini duomenų analizė atskleidė, jog Titano atmosferoje egzistuoja anglies grandinės anijonai – neigiamo krūvį molekulės, dalyvaujančios įvairių sudėtingesnių molekulių formavimosi reakcijose. Taip pat rasta įrodymų, kad tokios reakcijos vyksta ir Titane – daug anijonų yra aukštai atmosferoje, o arti Titano paviršiaus jos užleidžia vietą aerozoliams, į kuriuos greičiausiai ir pavirsta.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Astrophysical Journal Letters“.

Kitame tyrime Titano atmosferoje aptikta sudėtinga molekulė – vinilo cianidas. Iš tokių molekulių susidaro membranos, leidžiančios formuotis chemiškai nuo aplinkos besiskiriantiems maišeliams – vezikulėms. Juose vykstančios reakcijos teoriškai galėtų duoti pradžią gyvybei. Aišku, apie gyvybę Titane kalbėti dar toli gražu per anksti, bet šis atradimas parodo, kad Titane gali egzistuoti sudėtingų cheminių reakcijų grandinės. O jos, kaip minėta aukščiau, yra reikalingos gyvybės atsiradimui.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Science Advances“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.