Šįkart perseidų lietus bus kitoks, nei tikisi dauguma

„Dešimtmečio meteorų lietus!“, „Įspūdingiausias šių metų astonominis įvykis!“  - galbūt jau pastebėjote tokius ar panašiai skambius pranešimus apie šį savaitgalį laukiamą kasmetinį meteorų, krentančių nuo Persėjo žvaigždyno pusės – perseidų – lietų.

Šiemetinis regimas perseidų lietus bus žymiai retesnis, nei praėjusiais metais.<br>123 iliustr.
Šiemetinis regimas perseidų lietus bus žymiai retesnis, nei praėjusiais metais.<br>123 iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2017, 10:44 AM

Deja, tokie teiginiai yra gerokai perdėti, teigia gamtos fotografas Marius Čepulis. Savo „Facebook“ paskyroje jis rašo:

„Ypač tiems, kas kitą savaitgalį žada pamatyti šimtmečio Perseidų lietų, kuris bus toks ryškus, kad matysis dieną, meteorai bus tokie ryškūs, kad nustelbs saulę, ir tą dieną rekomenduojama net nežiūrėt į dangų, o jei išdrįsit išeit laukan, būtina užsidėti 2 poras akinių nuo saulės . [...] Dar geriau užsidėti "svarsčiko kaskę" ir būtinai šalmą, nes tikimybė būt nutrenktam meteorų padidės milijonus kartų“ - ironizuoja žinomas ir gerbėjų itin mėgstamas fotografas.

M. Čepulis teigia besidžiaugiantis, kad kažkas jau net ir organizuoja specialius renginius, kuriame bus stebimas meteorų lietus, bet stebisi skelbėjų ir auditorijos naivumu, tikinčių, kad meteorų lietus gali matytis net ir dieną.

„Dėl dievo meilės, nebūkit tokie patiklūs ir tikrinkitės faktus. Meteorai dieną? Realy? Nebent asteroidai, kurių ant pasaulio pabaigos laukiam, atskris į vakarėlį. Nueikit į bet kurį rimtesnį astronomijos gerbėjų puslapį (NASA, girdėjau, yra toks mėgėjų būrelis) ir pamatysit, kad šių metų meteorų lietus bus daug silpnesnis nei pernykštis“ - negaili sarkazmo M. Čepulis.

Pasak gamtos fotografo, šiemetinis perseidų lietus tikrai nebus toks įspūdingas, kaip apskelbta – tai gana akivaizdu jau vien iš to, kad pernai krintančių meteorų dažnumas buvo 200 per valandą, o šiemet numatomas – tik 80 per valandą. 

Tuo tarpu NASA meteorų ekspertas Billas Cooke’as svetainėje space.com įspėja, kad šiemetinis regimas meteorų dažnumas bus dar prastesnis – pasak jo, nors meteorų dažnumas bus 80-100 per valandą, dėl ryškios mėnulio šviesos apie pusės jų net nematysime – mėnulis savo šviesos intensyvumu paprasčiausiai nustelbs blyškesnius meteorus.

Kas tai yra ir kada geriausia žiūrėti

Perseidai – tai kosminės šiukšlės ir įvairios dalelės, kurias savo kelyje palieka Swift-Tuttle kometa. Pati kometa, kurios branduolio skersmuo yra 26 kilometrai, paskutinį kartą pro Žemę skriejo 1992-aisiais, o kitą kartą skries tik 2126-aisiais – bet Žemė priartėja šios kometos kelio, pilno paliktų šiukšlių, kasmet.

Žemė šalia kometos tako atsiduria liepos 17 - rugpjūčio 24 dienomis, bet pati dulkėčiausia ir gausiausia kosminių dalelių dalis arčiausiai mūsų bus rugpjūčio 12 dieną, tad daugiausia meteorų bus matoma rugpjūčio 11-13 dienomis. Deja, kaip jau minėta, pačių blyškiausių šiemet net nepamatysime.

Kol nepatenka į Žemės atmosferą, tokios kosminės šiukšlės vadinamos meteoroidais. Kai įsirėžia į atmosferą (ir lekia per ją 59 kilometrų per sekundę arba 212 400 kilometrų per valandą greičiu), objektai jau vadinami meteorais, o tie, kurie nukrenta ant žemės nesudegę atmosferoje, vadinami meteoritais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.