40 metų kosmose keliaujantys „Voyager“ zondai - ar jie gali į Žemę pakviesti ateivius?

Jau visai netrukus visi pasaulio astronomijos mėgėjai turės progą švęsti – „Voyager“ programai sukanka 40 metų. Per tiek laiko abu erdvėlaiviai pasiekė labai daug ir tapo vienu didžiausių žmonijos laimėjimų. Visgi, svarbiausi pasiekimai vis dar yra ateityje. Kokie jie? Galbūt vienas iš „Voyager“ erdvėlaivių į Žemę atves ateivius?

 Jau visai netrukus visi pasaulio astronomijos mėgėjai turės progą švęsti – „Voyager“ programai sukanka 40 metų.<br> NASA iliustr.
 Jau visai netrukus visi pasaulio astronomijos mėgėjai turės progą švęsti – „Voyager“ programai sukanka 40 metų.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2017, 8:40 PM

„Voyager 2“ į savo misiją pakilo 1977 rugpjūčio 20 dieną, o „Voyager 1“ – tų pačių metų rugsėjo 5. Dabar „Voyager 1“ tolsta nuo Saulės sistemos ir yra toliausiai esantis žmonių sukurtas objektas. Tuo tarpu „Voyager 2“ yra vienintelis žmonių sukurtas erdvėlaivis, praskridęs pro visas keturias didžiąsias Saulės sistemos planetas. Vis dėlto, kosmoso užkariavimo entuziastai svajoja, kad kada nors „Voyager“ erdvėlaiviai nuveiks kai ką dar įspūdingesnio – į Žemę atves ateivius.

JAV astronomas Frankas Drake'as sukūrė žemėlapį, kuris pagal mirštančių žvaigždžių padėtį gali padėti surasti Saulės sistemą – ir Žemę joje. Šis žemėlapis buvo išgraviruotas ant abiejų „Voyager“ programos zondų. Mokslininkai norėjo, kad protingos gyvybės formos pamatytų iš kur „Voyager“ atkeliavo, ir kiek laiko jo kelionė užtruko. Šie žemėlapiai buvo išgraviruoti ant garsiojo auksinio disko paviršiaus.

Šiame diske yra keletas įrašų apie gyvenimą Žemėje – valgantys ir geriantys žmonės, prekybos centras, knyga. Taip pat Jupiterio ir Žemės vaizdai iš kosmoso. Aišku, žemėlapis teikia daugiausiai vilčių – tikimasi, kad jį bus pakankamai lengva perskaityti ir suprasti, nes Žemės vieta Visatoje yra nurodyta santykiu su 14 pulsarų. Centrinis žemėlapio taškas – Saulė; kartu nurodyta ir koks atstumas skiria mūsų žvaigždę nuo Žemės planetos.

Kodėl buvo pasirinkti pulsarai? Todėl, kad jie išlieka aktyvūs milijardus metų. „Voyager“ erdvėlaivio niekas greitu metu tikrai nesuras, todėl reikia, kad Žemės vieta būtų nurodyta kiek įmanoma tiksliau, nepaisant laiko. Kitą žvaigždę „Voyager 1“ pasieks tik po daugiau nei 40 tūkstančių metų. Vienintelis šansas nežemišką gyvybę sutikti anksčiau – ateivių erdvėlaivio susitikimas. Kas gali žinoti – galbūt kažkur kosmoso platybėse skrajoja ir tokios gyvybės formos, kurios gali labai greitai įveikti neįsivaizduojamai milžiniškus atstumus? Galbūt tokie ateiviai suras vieną iš „Voyager“ erdvėlaivių ir pasinaudos pateiktu žemėlapiu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.